SVIJET

Suspendiran kineski naučnik koji je stvorio genetski modificirane bebe

Vlasti smatraju da se takvim eksperimentima krše kineski zakoni i da su oni moralno “gnusne prirode“

Navodni eksperimenti Hea Jiankuija podigli su prašinu u cijelom svijetu. YouTube

Index.hr

30.11.2018

Kineske vlasti suspendirale su daljnja naučna istraživanja naučnika Hea Jiankuija, koji tvrdi da je stvorio prve genetski modificirane bebe, javlja CNN.

Vlasti smatraju da se takvim eksperimentima krše kineski zakoni i da su oni moralno “gnusne prirode“, piše državna novinska agencija Xinhua.

- Takvim naučnim postupcima jasno se krše kineski zakoni. Eksperimenti takve prirode šokantni su i neprihvatljivi, oni su dno profesionalne etike - rekao je Ksu Nanping, kineski ministar nauke i tehnologije.

Podsjetimo se, prije nekoliko dana svijetom je odjeknula vijest da je kineski naučnik He Jiankui, prvi put u historiji, uspio stvoriti genetski modificirane bebe koje će biti otporne na virus HIV kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Mnogi genetičari se dvoume je li procedura sigurna za zametak i hoće li imati kobne posljedice po dijete u budućnosti ako se primijeni u njegovom ranom stadiju razvoja.

Postupak genetskog modificiranja zametka zabranjen je u mnogim zemljama. U Velikoj Britaniji takva procedura je dopuštena isključivo u naučno istraživačke svrhe, ali je pritom i strogo regulirana.

Navodni eksperimenti Hea Jiankuija podigli su prašinu u cijelom svijetu i pokrenuli unutar naučne zajednice raspravu o ozbiljnim etičkim posljedicama takvih postupaka. Mnogi smatraju kako je potrebna neka vrsta globalno obvezujućeg dogovora koji bi regulirao eksperimentiranja te vrste diljem svijeta.

Tvrdnje Jiankuija o uspješnom genetskom modificiranju još nisu potvrđene, mada je on rekao kako je poslao svoj rad na pregled jednom naučnom časopisu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.