BRISEL

''The Guardian'': Tereza Mej u potrazi za pristankom lidera Evrope

Sastanci s diplomatima će biti održani u Hagu, Berlinu i Briselu

Mej sa premijerom Holandije, Markom Ruteom. AFP

Avaz.ba

11.12.2018

Tereza Mej (Theresa May) danas je u posjeti glavnim gradovima EU u potrazi za koncesijama koje bi mogle spasiti njen ugovor s Brexitom. Ali rani znaci nisu obećavajući, prenosi "The Guardian".

Tereza Mej će se sastati s Markom Ruteom (Rutte), holandskim premijerom u Hagu. Zatim odlazi u Berlin da se sastane s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

Također, boravit će u Briselu da bi razgovarala sa Žan-Klodom Junkerom (Jean-Claude Juncker), predsjednikom Evropske komisije, i Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropskog vijeća. Njena turneja počela je istog dana kada je bilo planirano da britanski poslanici glasaju o Brexitu.

U nastavku pročitajte neke od izjava koje su diplomati dali za svjetske medije, a koje prenosi "The Guardian".

Junker je rekao da nema "mjesta za ponovno pregovaranje". Obraćajući se Evropskom parlamentu jutros, on je istakao: 

- Vidjet ću gospođu Mej večeras i moram da kažem ovdje, u parlamentu, kao što sam i ranije govorio, dogovor koji smo postigli je najbolji mogući dogovor... Za ponovno pregovaranje nema mjesta, ali naravno da ima prostora za dodatna pojašnjenja i daljnje tumačenje bez otvaranja pitanja ugovora o povlačenju.

Andrea Ledsom (Leadsom), lider "Commonsa", tvrdi da su koncesije moguće, jer EU ima naviku da promijeni mišljenje u posljednjem trenutku u pregovorima. Istakla je da u prilog tome govore i razgovori s Grčkom tokom finansijske krize. 

- EU je uvijek u poziciji da pregovara u posljednjem trenutku.  Mislim da je kolegama, prijateljima i komšijama u Evropi, ali i Velikoj Britaniji, jasno da taj dogovor, neće tek tako proći kroz parlament Ujedinjenog Kraljevstva. Ako želimo da izbjegnemo neuspjeh Brexita sljedećeg mjeseca, moramo se dogovoriti - rekla je Ledsom.

Mej je izjavila da će ponovo podnijeti sporazum parlamentu na glasanje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.