NOVA PRAVILA Usvojena dva izvještaja

EU želi od tehnoloških divova uzeti veći porez

Zastupnici se složili da snize prag iznad kojeg bi prihodi firmi podlijegali oporezivanju

24sata.hr
14.12.2018 10:25

Tang: Vrijeme je da Facebook i Google plate pravedan dio

Foto: Arhiv

Evropski parlament usvojio je u četvrtak velikom većinom dva izvještaja koja se odnose na porez na digitalne usluge DST, kojim bi se oporezivali veliki, mahom američki tehnološki divovi.

Radi se o mjerama za bolje oporezivanje američkih internetskih divova, poznatih pod nazivom GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) te se već govori o anti-GAFA porezu. 

- I Evropski parlament i evropski građani žele da ti divovi plaćaju porez i zato smo glasali za ambiciozniji DST, također ubirući prihode od usluga ''online streaminga''. Govorimo o nekom temeljnom poštenju gdje svako mora platiti pravedan dio - kazao je Pol Tang (Paul).

Uoči rasprave je za medije izjavio da kompanije Google i Facebook koriste naše tržište i naše potrošače, a ništa ne plaćaju. 

- To želimo ispraviti. Za Facebook i Google nije božićno vrijeme. Njihovo je vrijeme da plate pravedan dio - rekao je Tang.

Drugi izvještaj zastupnika Dariusa Rosatija (Dariusza), ekonomiste iz Poljske, kaže da odluka o tome ima li preduzeće dovoljnu digitalnu prisutnost na tržištu treba biti zasnovana na prihodu digitalnih usluga (godišnji prihod iznad 7 miliona eura), broju korisnika (više od 100.000 u određenoj državi članici) ili broju poslovnih ugovora (više od tri hiljade) u jednoj fiskalnoj godini. 

Zastupnici su se složili da snize prag iznad kojeg bi prihodi firmi podlijegali oporezivanju. To bi se odnosilo na svaku firmu koja tokom fiskalne godine ostvari prihod veći od 40 miliona eura dok prijedlog Evropske komisije iznosi 50 miliona eura.

Oni su istakli i da je DST tek privremena mjera te da bi trajno rješenje bilo usvajanje značajne digitalne prisutnosti, zajednička konsolidirana osnova poreza na dobit ili sličnih pravila koja bi se dogovorila na nivou OECD-a ili UN-a. 

Na listi usluga koje se vode kao prihodi koji podliježu oporezivanju, zastupnici EU su stavili digitalne video i audio sadržaje, igrice ili tekstualne sadržaje, bez obzira je li vlasnik sadržaja neka firma ili kompanija koja je dobila prava za distribuciju.

Internet-stranice koje prodaju digitalni sadržaj, poput "Netflixa", stoga se  mogu oporezivati.

NA VRH