ODLUKA

Džordž Soroš ličnost godine "Financial Timesa"

Ovaj milijarder je bio na meti teorije zavjere i kada su ga konzervativni kritičari optužili da tajno finansira "karavan migranata" koji se iz zemalja centralne Amerike preko Meksika uputio u SAD

Džordž Soroš: Jevrej mađarskog porijekla. Arhiv

Vijesti.me

19.12.2018

Džordž Soroš (George Soros, 88), jevrej mađarskog porijekla, opisan je kao "otac industrije hedž fondova", ali i kao neko ko se zalagao za liberalnu demokratiju i otvoreno društvo i ko se "kroz filantropiju borio protiv autoritarizma, rasizma i netolerancije".

Britanski list "Financial Times" proglasio je milijardera i filantropa Džordža Soroša za ličnost 2018. godine.

O ličnosti godine obično se odlučuje na osnovu dostignuća. U slučaju Soroša ove godine, odlučeno je i na osnovu vrijednosti koje on predstavlja - navodi poznati list u obrazloženju priznanja. 

Soroš fondacija je preselila sjedište iz Budimpešte u Berlin u avgustu, pošto je vlada Viktora Orbana usvojila zakone "Stop Sorošu".

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je Soroša da je platio žene koje su protestirale zbog sporne kandidature Breta Kavanoa (Brett Kavanaugh) za vrhovni sud. 

Soroš je bio na meti teorije zavjere i kada su ga konzervativni kritičari optužili da tajno finansira "karavan migranata", koji se iz zemalja centralne Amerike preko Meksika uputio u SAD. 

Američki Federalni istražni biro (FBI) u oktobru je pronašao eksplozivnu napravu u poštanskom sandučetu kod Soroševe kuće u državi Njujork.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.