SVIJET

Protesti "žutih prsluka" u Francuskoj: Manji odziv, intervenirala policija

Okupljanja su počela sredinom novembra protiv najavljenog povećanja poreza na gorivo

Sa protesta "Žutih prsluka" u Parizu. FENA

Fena

22.12.2018

Policija je i danas intervenirala na protestima "žutih prsluka" u Parizu. 

Nekoliko grupa "žutih prsluka" pozvalo je na proteste širom Francuske šestu subotu zaredom, ali je odziv opao, vjerovatno zbog božićnih i novogodišnjih praznika.

Ipak, u Parizu je na ulice izašlo gotovo 800 osoba, podaci su sigurnosnih snaga. Policija je intervenirala suzavcem i pendrecima u cilju sprečavanja demonstranata da dođu do sigurnosnih tačaka u ulici De L'Arcade, prenose agencije.

Protesti nisu održani u ulici Šams Elisis, a odziv je bio mnogo manji od očekivanog i na protestima ispred palače Versaj.

Jedna grupa demonstranata šetala je od crkve Montmartre do trga Opera. Uzvikivali su slogane protiv francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron). Zbog protesta u tom dijelu Pariza s vremena na vrijeme je bio otežan i saobraćaj, a vozači su sirenama pružali podršku "žutim prslucima".

Od sinoć do danas blokirano je gotovo 200 puteva u Francuskoj. Demonstranti su najavili i blokadu prelazaka kamiona na granici s Belgijom, Italijom, Španijom i Njemačkom.

Sinoć je još jedna osoba izgubila život tako da je broj mrtvih povećan na deset. Dosad je privedena 4.341 osoba, a povrijeđeno više od 1.000.

"Žuti prsluci" od 17. novembra u mnogim gradovima, uglavnom u prijestonici Parizu, organiziraju masovne proteste.

Antivladini protesti "žutih prsluka" najviše su utjecali na pad ekonomskog rasta, kao i trgovinski ratovi koji se vode u svijetu, a koji su izazvali manjak poslovne sigurnosti u mnogim zemljama.

Pokret "žuti prsluci", koji nosi ime po sigurnosnim fluoroscentnim prslucima, koje u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj, održava proteste šestu subotu zaredom. Proteste su počeli sredinom novembra protiv najavljenog povećanja poreza na gorivo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.