PROGNOZA

Kineska ekonomija će do 2030. činiti trećinu svjetskog BDP

Indija će također imati i najoštriji ekonomski rast od svih zemalja iz prognoze HSBC

Svjetski BDP će porasti za 40 posto do 2030. Ilustracija

Blic.rs

6.1.2019

Pretpostavlja se da će do 2030. godine Kina biti bogatija od Amerike i da će njen udio u svjetskom BDP-u biti oko 30 posto.

Bruto domaći proizvod (BDP) je makroekonomski indikator koji pokazuje vrijednost finalnih dobara i usluga proizvedenih u zemlji tokom dane godine, izraženo u novčanim jedinicama.

Svjetski BDP će porasti za 40 posto do 2030, a Kina će te godine postati najveća globalna ekonomija, zaključak je analize globalne finansijske institucije HSBC "Svijet u 2030.".

Ekonomije u razvoju sada čine veći dio svjetske ekonomije od razvijenih, i činile su više od polovine globalnog rasta, a taj udio će se povećati na 70 posto  u narednoj deceniji.

Kina će prema izvještaju "Svijet u 2030." dati najveći doprinos globalnom rastu i biće najveća ekonomija 2030. sa 26 milijardi dolara BDP-a godišnje, ali će Indija preuzeti prvo mjesto od Kine kao zemlja sa najvećom populacijom - od čak 1,513 milijardi stanovnika u odnosu na 1,44 milijarde Kineza. 

Indija će također imati i najoštriji ekonomski rast od svih zemalja iz prognoze HSBC. Ona će za svega deceniju postati treća najveća svjetska ekonomija, prognoziraju iz HSBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.