REAKCIJA

Kalin odgovorio Boltonu: Kurdi nisu meta napada

Komentar uslijedio nakon što je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Džon Bolton iznio još jedan uvjet za povlačenje američkih snaga iz Sirije

Ibrahim Kalin. Arhiv

Srna

6.1.2019

Nerazumno je tvrditi da su Kurdi u Siriji meta napada Turske - rekao je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsjednika. 

On je naveo da su meta napada militanti iz "Islamske države" i kurdske grupacije "Jedinice narodne zaštite" i Radnička partija Kurdistana.  

Kalinov komentar uslijedio je nakon što je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John) iznio još jedan uvjet za povlačenje američkih snaga iz Sirije, a to je saglasnost Turske da će zaštititi kurdske saveznike Vašingtona.

Bolton, koji se nalazi u četverodnevnoj posjeti Izraelu i Turskoj, rekao je da će izneseni uvjet da Kurde ne treba napadati ponoviti i tokom sastanka sa turskim zvaničnicima. 

- Ne smatramo da će Turci pokrenuti vojnu akciju koja nije u potpunosti u koordinaciji i usaglašena sa SAD kako ne bi ugrozili naše vojnike, ali moraju ispuniti zahtjev predsjednika da sirijske opozicione snage koje su se borile uz nas ne treba ugroziti - rekao je Bolton pred susret sa izraelskim zvaničnicima.

Bolton će sutra otputovati u Tursku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.