REAKCIJA Diplomatsko uvjeravanje se nastavlja

Kalin odgovorio Boltonu: Kurdi nisu meta napada

Komentar uslijedio nakon što je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Džon Bolton iznio još jedan uvjet za povlačenje američkih snaga iz Sirije

Srna
06.01.2019 15:40

Ibrahim Kalin

Foto: Arhiv

Nerazumno je tvrditi da su Kurdi u Siriji meta napada Turske - rekao je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsjednika. 

On je naveo da su meta napada militanti iz "Islamske države" i kurdske grupacije "Jedinice narodne zaštite" i Radnička partija Kurdistana.  

Kalinov komentar uslijedio je nakon što je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John) iznio još jedan uvjet za povlačenje američkih snaga iz Sirije, a to je saglasnost Turske da će zaštititi kurdske saveznike Vašingtona.

Bolton, koji se nalazi u četverodnevnoj posjeti Izraelu i Turskoj, rekao je da će izneseni uvjet da Kurde ne treba napadati ponoviti i tokom sastanka sa turskim zvaničnicima. 

- Ne smatramo da će Turci pokrenuti vojnu akciju koja nije u potpunosti u koordinaciji i usaglašena sa SAD kako ne bi ugrozili naše vojnike, ali moraju ispuniti zahtjev predsjednika da sirijske opozicione snage koje su se borile uz nas ne treba ugroziti - rekao je Bolton pred susret sa izraelskim zvaničnicima.

Bolton će sutra otputovati u Tursku. 

NA VRH