VATIKAN

Papa Franjo: Crkva će suzbijati pedofiliju

Zloupotreba neumoljivo uništava ono najbolje što ljudski život namjenjuje

Sveta Stolica i Crkva obavezuju se da će suzbijati takve zločine. Arhiv

24sata.hr

7.1.2019

Crkva se obavezuje da će se boriti protiv seksualnog zlostavljanja maloljetnika, što je "jedan od najodvratnijih i najgorih zločina", rekao je u ponedjeljak papa Franjo u novogodišnjem obraćanju diplomantima akreditiranim pri Svetoj Stolici.

Ta izjava dolazi nakon 2018. koju je zabilježilo otkrivanje niza skandala seksualnog zlostavljanja svećenika u SAD i u Čileu i kada u ponedjeljak francuski kardinal Filipe Barbarin (Philippe) izlazi pred sud pod optužbom da je skrivao pedofilsku prošlost jednog svećenika. 

- Takva zloupotreba neumoljivo uništava ono najbolje što ljudski život namjenjuje nedužnoj dobi, uzrokujući nepopravljivu štetu u preostalom dijelu života - istaknuo je Papa rođen u Argentini.  

- Sveta Stolica i Crkva obavezuju se da će suzbijati i sprečavati takve zloupotrebe i njihovo prikrivanje te utvrditi činjenice koje se tiču svećenika i dati pravnu zadovoljštinu maloljetnim žrtvama spolnog nasilja koje je još gore zbog zloupotrebe vlasti i savjesti - dodao je papa Franjo.

U novogodišnjoj čestitki u Rimskoj kuriji (vlada Svete Stolice) 21. decembra Papa je već bio obećao da takvi "odvratna djela" unutar Crkve "više nikad" neće proći nekažnjeno.

Usto je pozvao sve koji su počinili grijeh seksualnog zlostavljanja u Crkvi i u drugim dijelovima društva da se sami predaju pravosuđu u svojoj zemlji. 

Papa je za kraj februara 2019. u Vatikanu sazvao sastanak predsjednika biskupskih konferencija cijeloga svijeta koji će biti posvećen "zaštiti djece". 

Kako bi se pripremili za taj sastanak, sudionici će se morati susresti sa žrtvama seksualnog zlostavljanja svećenika u pojedinim zemljama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.