EKONOMSKI FORUM Predvodit će američku delegaciju

Stiven Mnučin ide u Davos umjesto Donalda Trampa

Predsjednik 10. januara saopćio da će otkazati putovanje u Švicarsku "zbog nepopustljivosti demokrata na polju sigurnosti na granici"

Srna
15.01.2019 17:31

Ministar finansija SAD

Foto: AFP

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) predvodit će američku delegaciju na ekonomskom samitu u Davosu, nakon što je predsjednik Donald Tramp (Trump) otkazao put u Švicarsku zbog djelimične blokade vlasti u Vašingtonu, saopćeno je iz Bijele kuće. 

U saopćenju se navodi da je Tramp predstavio članove delegacije koji će od 22. do 25. januara prisustvovati samitu u Švicarskoj i da će Mnučin predvoditi delegaciju.

Iz Bijele kuće dodaju da će u Davos otputovati državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike), američki ministar privrede Vilbur Ros (Wilbur Ross ), trgovinski predstavnik SAD Robert Lajtizer (Lighthizer) i Kris Lidel (Chris Liddell), koji vrši funkciju Trampovog asistenta i zamjenika šefa osoblja za koordinaciju politike. 

Mnučin će u Davos otputovati umjesto Trampa, koji je u četvrtak, 10. januara, saopćio da će otkazati putovanje u Davos "zbog nepopustljivosti demokrata na polju sigurnosti na granici".

Blokada vlasti u Vašintonu traje već 25 dana usljed spora Trampa i demokrata u američkom Kongresu zbog novog prijedloga budžeta. Tramp od Kongresa zahtijeva da odobri 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, a demokrati odbijaju podržati finansiranje takvog projekta.

NA VRH