SVIJET

Operacija "Irak": Specijalne veze Asada i Šaviva

Američka televizijska kuća ABC je emitirala više priloga o bračnom paru Asad i njihovoj humanitarnoj akciji

Bračni par Asad. ABC

Antenam.net

16.1.2019

Bivši operativac CIA-e Džozef Asad (Joseph Assad) i njegova supruga Mišel Rigbi Asad (Michelle Assad), također bivša agentica američke tajne službe, dobili su svojevremeno specijalno priznanje administracije u Vašingtonu zbog zasluga u akciji izvlačenja i preseljenja iz Iraka 149 hrišćana koji su petnaestak mjeseci bili u svojevrsnom obruču ISIL-a, strahujući da će svi biti pobijeni.

Američka televizijska kuća ABC je emitirala više priloga o bračnom paru Asad i njihovoj humanitarnoj akciji spašavanja hrišćana iz grada Erbila u sjevernom Iraku, kao i o naporima da se ta grupa nevoljnika premjesti u Evropu.

U obilju informacija o humanitarnoj akciji, ostala je sakrivena jedna koja može imati značaja za rasvjetljavanje slučaja pokušaja terorizma 2016. u Crnoj Gori.

Ispostavilo se da je Džozef Asad, kako navodi ABC, u akciju izvlačenja hrišćana iz Iraka uključio i "svog starog prijatelja Arona Šaviva" (Aron Shaviv), koji je uspio, preko svojih političkih veza u Evropi, da izdejstvuje da jedan dio tih ljudi se kao izbjeglice smjeste u - Slovačkoj.

- Ne bi bilo evakuacije i premještaja bez vaše sposobnosti da nam se otvore vrata - direktno je zahvalio Aronu Šavivu svećenik Daglas Al Bazi (Douglas) septembra 2015.

Podatak da je bivši operativac CIA-e Džozef Asad potražio logističku podršku za evakuaciju ugroženih od svog starog druga, stručnjaka za marketing Arona Šaviva, ukazuje da je prijateljstvo učvršćeno godinama u raznim akcijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.