SVIJET

Kineski diplomatski sukob s Kanadom naglo zaoštren zbog smrtne kazne za narkodilera

Šelenberg ima 10 dana da pokrene žalbu, što će, prema izjavi advokata, i uraditi

Kanađanin Robert Lojd Šelenberg. AFP

Avaz.ba

16.1.2019

Porodica Kanađanina Roberta Lojda Šelenberga (Robert Lloyd Schellenberg), koji je osuđen na smrt u Kini, kaže da su njihovi "najveći strahovi" ostvareni, prenosi BBC.

Kanađanin, za kojeg se vjeruje da ima 36 godina, uhapšen je 2014. godine i optužen da planira prokrijumčariti više od 200 kilograma metamfetamina iz Kine u Australiju. U novembru je osuđen na 15 godina zatvora, ali ga je, nakon žalbe, Visoki sud u sjeveroistočnom gradu Dalian u ponedjeljak osudio na smrt. 

Šelenberg ima 10 dana da pokrene žalbu, što će, prema izjavi advokata, najvjerovatnije i uraditi.

- Kina je počela naporno raditi kako bi se slučaj "Šelenberg" doveo do međunarodne važnosti, poduzimajući vrlo neobičan korak pozivanja stranih novinara na sud - izvjestio je Džon Sadvort (John Sudworth), dopisnik BBC-ja iz Pekinga.

BBC dalje u tekstu navodi da će ova presuda pogoršati diplomatski sukob između zemalja koji traje od decembra prošle godine, kada je Kanada, na zahtjev SAD, uhapsila Meng Vanzou (Meng Wanzhou), finansijsku direktoricu kineskog telekomunikacijskog giganta "Huawei". 

SAD je sumnjiče da je, koristeći podružnicu kompanije "Skycom", između 2009. i 2014. prekršila sankcije SAD protiv Irana. Meng, koja je uz kauciju puštena iz zatvora ali je pod stalnim nadzorom vlasti, kaže da će osporiti navedene optužbe.

U sedmicama koje su uslijedile nakon njenog hapšenja, Kina je uhapsila dvojicu kanadskih državljana. 

Bivši diplomata Majkl Kovrig (Michael Kovrig) i biznismen Majkl Spavor (Michael Spavor) suočeni su s optužbama za nanošenje štete nacionalnoj sigurnosti.

Kina negira da je hapšenje dvojice muškaraca povezano sa hapšenjem kineske državljanke, no mnogi analitičari vjeruju da je upravo o tome riječ.

Kako prenosi BBC, suđenje će poslati poruku da Kina neće popustiti pod vanjskim pritiskom u provedbi svog zakona.

Urednik "Global Timesa" upozorio je da će Kina "definitivno poduzeti odmazde protiv Kanade" ako gospođa Meng ne bude puštena na slobodu. 

Hu Sjin (Xijin) je u videu objavljenom na internet-stranici "Global Timesa" izjavio: "Ako Kanada izruči Mengu SAD, osveta Kine bit će mnogo gora od zadržavanja kanadskog državljanina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.