SVIJET U posljednjoj oblasti koju drže militanti

SAD izvele zračne napade na položaje ISIL-a u istočnoj Siriji

Udari uslijedili dan nakon što je u eksploziji u Manbidžu poginulo 19 osoba

Fena
17.01.2019 20:14

SAD izvele zračne napade na ISIL

Foto: Ilustracija

Međunarodna koalicija protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS), predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, izvršila je danas zračni napad na položaje te oružane grupe u istočnoj Siriji, prenose agencije. 

Sirijski aktivisti izvještavaju o intenzivnim zračnim napadima u posljednjoj oblasti koju drži ISIL na istoku države, gdje se teritorij pod kontrolom ove oružane grupe znatno smanjivao proteklih sedmica.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) saopćio je danas kako su zračni udari izvršeni na području od 15 kvadratnih kilometara pod kontrolom ISIL-a u istočnoj provinciji Deir ez Zor, nakon što su kurdski borci iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF), uz podršku SAD, posljednjih sedmica postigli velike uspjehe u borbama protiv ISIL-a.

Aktivisti iz monitoring grupe Deir ez Zor 24 potvrdili su kako su u toku intenzivni zračni napadi, dodajući kako ih je izazvala kontraofanziva, koju je izvršio ISIL tokom jake magle na tom području.

Ovi zračni udari uslijedili su dan nakon što je u eksploziji u sirijskom gradu Manbidžu poginulo 19 osoba, među kojima četvorica vojnika SAD.

Odgovornost za taj napad preuzeo je ISIL, nekoliko sedmica nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) objavio kako je ISIL poražen u Siriji i kako će povući sve američke snage iz te bliskoistočne države, prenose agencije.

NA VRH