BREXIT

Barnijer: Evropska unija je otvorena za ambiciozniji dogovor s Britanijom

Mišel Barnijer. Fena

Fena

17.1.2019

Evropska unija otvorena je za mogućnost "ambicioznijeg" dogovora o Brexitu nego što je bio prijašnji, koji je britanski parlament odbio, rekao je glavni pregovarač EU Mišel Barnijer (Michel Barnier).

Težak parlamentarni poraz dogovora premijerke Tereze Mej (Therese May) prisilio ju je na potragu za novim prihvatljivijim alternativnim prijedlozima kod drugih stranaka. Također se povećao rizik da će Britanija napustiti EU 29. marta bez ikakvog dogovora da ublaži izlazak.

Mej je očekivala da će nakon Brexita slijediti sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini za dobra i usluge iz EU kao dio potpuno neovisne britanske trgovinske politike.

Parlamentarna opozicija u Britaniji, laburisti, žele da Britanija ostane u carinskoj zoni s EU, što bi to isključilo, a ostali žele da Britanija ostane još bliža s EU ostajući u jedinstvenom tržištu, poput dogovora koji EU ima s Norveškom.

- Ako Britanci kažu da žele ambiciozniji odnos, mi smo otvoreni za razgovor - rekao je Barnijer novinarima u Lisabonu tokom posjete Portugalu i njegovom premijeru Antoniju Kosti (Costi).

Barnijer se ne nada da dogovor postignut tokom dvije godine na temeljima koje je prvobitno htjela Mej može dovesti do njegovog poboljšanja.

Kosta je napomenuo da otkako je dogovor odbijen "u ovome trenutku sljedeći korak ne ovisi o EU ni o Barnijeru", nego o Britaniji.

Barnijer je ranije portugalskom parlamentarnom odboru rekao da će plan za nepredviđene situacije, donesen kako bi se nosili s neuređenim Brexitom, biti proveden u klimi nepovjerenja.

- Ako ne bude dogovora, provest ćemo mjere za nepredviđene situacije - naglasio je Barnier. 

- No to će biti vrlo teško i neće biti provedeno u klimi povjerenja. Najbolji jamac je postizanje dogovora - zaključio je Barnier

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.