SVIJET

Napad talibana u Afganistanu, ubili više od 100 vojnika

Pobunjenici preuzeli odgovornost za napad, a njihov portparol tvrdi da su u napadu ubili 190 ljudi

Talibani kao automobilsku bombu koristili Humve, oklopno vozilo. foreignpolicy.com

Avaz.ba

21.1.2019

Talibani su ubili više od 100 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti unutar kasarne u provinciji Maidan Vardak (Wardak), otkrio je tamošnji odbrambeni zvaničnik, prenose agencije.

Imamo informacije da je 126 ljudi ubijeno u eksploziji unutar vojnog centra za obuku. Među ubijenima je i 8 pripadnika specijalnih jedinica - rekao je zvaničnik ministarstva odbrane u Kabulu, govoreći pod uvjetom anonimnosti.  

Otkrio je kako je napad započeo u ponedjeljak ujutro kad su napadači u automobilu punom eksploziva probili kontrolnu tačku i detonirali vozilo unutar kasarne.

Nakon eksplozije su na područje kasarne stigla dvojica naoružanih napadača koji su pucali na afganistanske vojnike prije no što su ubijeni.  

Službenici ministarstva odbrane objavili su da su talibani kao automobilsku bombu koristili Humve, oklopno vozilo američke proizvodnje oteto afganistanskoj vojsci. 

Talibanski pobunjenici preuzeli su odgovornost za napad, a njihov portparol tvrdi kako su u napadu ubili 190 ljudi.

Afganistanska vlada proteklih je godina prestala otkrivati detaljne brojke o poginulima, no to je prošle godine prekinuo predsjednik Ašraf Gani (Ashraf Ghani), koji je objavio kako je od 2015. ubijeno 28 hiljada policajaca i vojnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.