ŠVICARSKA

Ekonomski forum u Davosu počinje u jeku političkih napetosti i trgovinskih ratova

Novi brazilski predsjednik s krajnje desnice Žair Bolsonaro održat će uvodni govor

S ovogodišnjeg samita u Davosu. AFP

Fena

22.1.2019

Tri hiljade političara i poslovnih čelnika prisustvuje danas otvaranju redovnog godišnjeg ekonomskog foruma u švicarskom turističkom mjestu Davosu da bi raspravljali o globalnim izazovima uprkos odsustvu nekih od ključnih svjetskih čelnika.

Novi brazilski predsjednik s krajnje desnice Žair Bolsonaro (Jair) održat će uvodni govor na četverodnevnom godišnjem skupu u snježnim švicarskim planinama u popodnevnim satima.

To je Bolsonarovo prvo međunarodno pojavljivanje otkako je položio zakletvu kao brazilski predsjednik početkom januara. Iako je kontroverzni populistički čelnik već objavio plan o privatizaciji infrastrukture, još je nejasno hoće li on zaista zagovarati ultraliberalnu ekonomsku politiku.

Brazilski predsjednik preuzeo je ulogu uvodnog govornika nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) otkazao svoje učešće na samitu radi djelimičnog prekida rada američke savezne vlade.

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) također su zaobišli ovogodišnji Davos, baveći se političkim krizama u svojim zemljama.

Njihovo odsustvo vjerovatno će skrenuti pažnju na prisustvo zvaničnika, među kojima su njemačka kancelarka Angela Merkel, japanski premijer Šinzo Abe i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres).

Usporavanje ekonomskog rasta, populizam, političke napetosti, trgovinski ratovi i britanski nejasni put iz Evropske unije među najvećim su brigama svjetskih čelnika, sudeći po istraživanjima javnosti i prognozama objavljenim uoči samita u Davosu.

Zvanična tema ovogodišnjeg samita je "Globalizacija 4.0" - vizija međusobno uvezanog svijeta koja zajednički ide s globaliziranom trgovinom i proizvodnjom i koji se bori s ekonomskom nejednakošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.