PROBLEMI

Nakon Pensove prozivke, Maduro optužio Vašington za orkestriranje državnog udara

Potpredsjednik SAD podržao najavljene proteste i poručio da je američki narod uz narod Venecuele

Nikolas Maduro. Agencije

Srna

23.1.2019

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas) optužio je Vašington za orkestriranje državnog udara protiv njegove administracije i pozvao na "totalnu reviziju" odnosa sa SAD. 

Optužbe iz Karakasa uslijedile su dan prije najavljenih masovnih protesta opozicije i dan poslije pobune određenog broja vojnika.

Maduro je posvetio pažnju komentarima potpredsjednika SAD Majka Pensa (Mike Pence), koji je u videu na Twitteru opisao Madura kao "diktatora bez legitimnog prava na vlast".

Pens je podržao najavljene proteste i poručio da je američki narod uz narod Venecuele.

Maduro je rekao je američka administracija preko Pensa "izdala naređenja da se izvrši udar iz te fašističke države, što je neviđeno u historiji dvjestogodišnjih odnosa SAD i Venecuele".

On je naredio ministru vanjskih poslova Horheu Arezi (Jorge Arreaza) da počne "totalnu reviziju odnosa" sa Vašingtonom, koji je ranije usvojio sankcije protiv najviših zvaničnika Venecuele.

Organizacija američkih država, koja je proglasila da je novi Madurov mandat nelegitiman, održat će vanredni sastanak za dva dana da bi diskutirala o "nedavnim događajima u Venecueli".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.