REAKCIJA

Tramp odgovorio Pelosi: Odazvat ću se vašem pozivu i ispuniti svoju ustavnu dužnost

Bijela kuća navodno razmatra i alternativne lokacije

Nensi Pelosi i Donald Tramp. breitbart.com

L.Đ.

23.1.2019

Predsjednik Donald Tramp (Trump) kaže da se "raduje govoru o stanju nacije pred Kongresom 29. januara", bez obzira na to što ga je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi obeshrabrila da se obrati zbog zatvorene vlade, prenosi "Washington Post".

Bilo bi tužno kada govor o stanju nacije ne bi bio održan na vrijeme i što je još važnije - na pravoj lokaciji - naveo je Tramp u pismu koje je objavila Bijela kuća. 

Nensi Pelosi, liderka donjeg doma ranije je obeshrabrila predsjednika da govor održi u Kongresu i pozvala se na “potencijalne sigurnosne probleme” zbog djelimičnog zatvaranja vlade.

Nema nikakvih briga za sigurnost u vezi sa govorom o stanju nacije. Odazvat ću se vašem pozivu i ispuniti svoju ustavnu dužnost. Prenijet ću važne informacije o stanju nacije Kongresu i građanima - odgovorio je Tramp. 

Bijela kuća navodno razmatra i alternativne lokacije na kojima bi mogao da održi govor o stanju nacije - među kojima je i politički miting.

Predsjednik SAD je dužan da Kongresu podnese godišnji izvještaj o stanju nacije, ali ne postoji obaveza da o tome govori pred oba doma Kongresa. 

Govor predsjednika o stanju nacije se prenosi uživo na televiziji u najgledanijem, večernjem terminu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.