SVIJET

Saudijci potpisali ugovore od 54 milijarde dolara sa SAD, Francuskom, Belgijom

Dio je to ekonomskog plana koji je 2016. lansirao princ prijestolonasljednik Muhamed bin Salman

Muhamed bin Salman. Arhiv

Index.hr

28.1.2019

Saudijska Arabija danas je objavila da je potpisala sporazume vrijedne oko 54 milijardi dolara i ponudila nove inicijative kojima želi privući kapital, u sklopu desetogodišnjeg programa diverzifikacije ekonomije ovisne o prodaji nafte.  

Taj najveći svjetski proizvođač nafte nudi prilike u rudarstvu, industriji, logistici i energetici kroz svoj Nacionalni program industrijskog razvoja i logistike (NIDLP).

Dio je to ekonomskog plana koji je 2016. lansirao princ prijestolonasljednik Muhamed bin Salman kako bi se riješio ovisnosti o energentima. Planom se želi stvoriti 1,6 miliona radnih mjesta.

Među objavljenim dogovorima su saradnja s francuskom aeronautičkom i odbrambenom kompanijom "Thales" i belgijskom vojnom kompanijom "CMI".

Hemijske industrije "Alrafiyah" i američka "Eastman Chemical" otvorit će u Saudijskoj Arabiji tvornice vrijedne gotovo 500 miliona dolara.

Bin Salman je uveo reforme, uključujući dopuštenje ženama da voze automobile i otvaranje kina u toj konzervativnoj monarhiji.

No, reforme prati progon neistomišljenika, čistke članova kraljevske obitelji i poslovnih ljudi pod optužbama za korupciju, kao i skupi rat u Jemenu.

Ubistvo novinara Džamala Kašogija (Jamala Khashoggija) u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle je godine izazvao međunarodne osude i pokvario imidž princa kojem je Zapad zbog reformi odao priznanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.