SVIJET

Evropske zemlje priznale Gvajda kao prijelaznog predsjednika Venecuele

Nikolas Maduro odbijao pozive EU

Huan Gvajdo. AFP

Avaz.ba

4.2.2019

Španija, Velika Britanija, Švedska, Austrija i Danska priznale su u ponedjeljak Huana Gvajda (Juan Guaido) za privremenog predsjednika Venecuele, javile su agencije.

Bivša kolonijalna sila Španija bila je prva evropska zemlja koja je priznala opozicionog čelnika Gvajda za predsjednika Venecuele, zatraživši od njega da u najkraćem roku raspiše izbore.

- Danas se navršilo osam dana otkad je Španija s drugim evropskim partnerima zatražila od režima Nikolasa Madura (Nicolas) raspisivanje slobodnih, demokratskih i transparentnih predsjedničkih izbora. S obzirom na to da je došao taj dan, a da nije napravljen niti jedan korak prema tome, španska vlada službeno priznaje predsjednika venecuelanskog parlamenta Gvajda za predsjednika Venecuele - rekao je španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) na konferenciji za medije u Madridu koja je trajala sedam minuta i na kojoj nije bilo dopušteno postavljati pitanja.

Dodao je i da demokratski legitimitet Gvajda proizlazi iz toga što je on predsjednik parlamenta.

Velika Britanija također je priznala Gvajda, objavio je britanski ministar vanjskih poslova Džeremi Hant (Jeremy Hunt).

- Nikolas Maduro nije sazvao predsjedničke izbore unutar roka od osam dana koji smo postavili - objavio je Hant na Twitteru.

- Stoga Velika Britanija, zajedno s evropskim saveznicima, priznaje Gvajda za prijelaznog ustavnog predsjednika dok se ne održe vjerodostojni izbori - kazao je Hant te dodao da se nada da će ih to dovesti bliže zaustavljanju humanitarne krize.

Švedska je, također, objavila da priznaje Huana Gvajda. 

- U ovoj situaciji podržavamo Gvajda i smatramo ga legitimnim prijelaznim predsjednikom - rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Margo Valstrom (Margot Wallstrom) za švedski radio.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na Twitteru je napisao da se Gvajdo "može osloniti na punu podršku Austrije u svojim naporima da uvede demokratiju u Venecueli, koja predugo trpi loše upravljanje socijalista i nedostatak pravne države".

Danski ministar vanjskih poslova kazao je da njegova zemlja priznaje čelnika nacionalne skupštine za privremenog predsjednika Venecuele do novih slobodnih i demokratskih izbora.

Osmodnevni rok koji su evropske zemlje dale predsjedniku Nikolasu Maduru (Nicolas) da sazove izbore istekao je u nedjelju.

Maduro je isti dan odbacio ultimatum, rekavši da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak i podržavaju njegovog protivnika Huana Gvajda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.