IZJAVE

Tramp: Japanski premijer Abe me predložio kao kandidata za Nobelovu nagradu za mir

Lider Tokija je navodno dao predsjedniku SAD "najljepšu kopiju" nominacije, napisanu na pet stranica

Šinzo Abe i Donald Tramp. Arhiv

Avaz.ba

17.2.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da ga je japanski premijer Šinzo Abe (Shinzo) predložio za kandidata za Nobelovu nagradu za mir.

Kako je naveo, razlog je pokretanje dijaloga sa Sjevernom Korejom. 

Govoreći o predstojećem samitu sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom u Vijetnamu, Tramp je rekao da su njegovi prvi kontakti s Kimom bili prepuni "vatre i bijesa", ali da su dvojica lidera, od prvog sastanka prošle godine, uspostavila dobar odnos.

Japanski čelnik dao je Trampu "najljepšu kopiju" nominacije, napisanu na pet stranica, kazao je Tramp na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.


Portparol ministarstva vanjskih poslova u Tokiju kazao je da je ministarstvo svjesno Trampove izjave, no da "bi se suzdržalo od komentara o interakciji između dvojice lidera".

Na stranici Nobelovog udruženja navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podnijeti bilo koja osoba koja zadovoljava kriterije za nominaciju, što uključuje i postojeće lidere država. Prema pravilima udruženja, imena i druge informacije oko neuspjelih nominacija ne smiju se otkrivati 50 godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.