ITALIJA

Senat štiti Salvinija od saslušavanja

Zbog glasanja za takvu odluku zatražena smjena stranke 5 zvijezda

Mateo Salvini. AFP

S. N.

20.2.2019

Odbor Senata, gornjeg doma italijanskog parlamenta, zadužen za pravna pitanja, odbio je zahtjev tužilaštva ove zemlje da se Mateu Salviniju (Matteo) ukine imunitet.

Sa 16 glasova protiv i šest za, senatori su online glasanjem rekli da potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, inače lider stranke Liga, jedne od koalicionih partija u vladi, ima pravo na imunitet.

Salvini je, inače, optužen za otmicu i zloupotrebu položaja, jer je danima na otvorenom moru držao brod sa 177 migranata, među kojima je bilo djece, ne dopuštajući mu da pristane u neku od italijanskih luka. 

Incident se desio u avgustu prošle godine i izazvao je brojne oštre reakcije u Italiji, Evropskoj uniji, ali i cijelom svijetu. Migranti su bili u izuzetno teškoj situaciji, gladni i bolesni, a Salvini im je zatvorio sve italijanske luke i ostavio ih danima na otvorenom moru.

Tužilaštvo se nije oglasilo povodom odluke senatskog odbora koju mora potvrditi ili odbaciti cijeli Senat u roku od 60 dana.

Italijanski mediji javljaju da će, kako sada stvari stoje, Senat podržati odluku svog organa.

No, fokus je sada na pokret 5 zvijezda, vodeću koalicionu stranku, koja je svoje utemeljenje objasnila i potrebom da se ukine imunitet i političari, kao i svi drugi pred zakonom odgovaraju za svoje akcije.

Sada su djelovali suprotno toj proklamaciji i izazvali oštre reakcije posebno kod svojih pristalica.

Jedna od partiji bliskih novina u Italiji u redakcijskom komentaru odluku 5 zvijezda da podrže Salvinija nazvala je "ne samo pogrešnom već i samoubilačkom".

Pobunili su se i niži funkcioneri ove stranke. Oni su čak zatražili da se održi vanredni kongres stranke i smijeni njen predsjednik.

- Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio) stranku je za vrlo kratko vrijeme pretvorio u čudovište - poručio je utjecajni vijećnik Palerma i visoki funkcioner 5 zvijezda Ugo Forelo (Forello).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.