ITALIJA Tužilaštvo otvorilo istragu protiv političara

Senat štiti Salvinija od saslušavanja

Zbog glasanja za takvu odluku zatražena smjena stranke 5 zvijezda

S. N.
20.02.2019 12:40

Mateo Salvini

Foto: AFP

Odbor Senata, gornjeg doma italijanskog parlamenta, zadužen za pravna pitanja, odbio je zahtjev tužilaštva ove zemlje da se Mateu Salviniju (Matteo) ukine imunitet.

Sa 16 glasova protiv i šest za, senatori su online glasanjem rekli da potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, inače lider stranke Liga, jedne od koalicionih partija u vladi, ima pravo na imunitet.

Salvini je, inače, optužen za otmicu i zloupotrebu položaja, jer je danima na otvorenom moru držao brod sa 177 migranata, među kojima je bilo djece, ne dopuštajući mu da pristane u neku od italijanskih luka. 

Incident se desio u avgustu prošle godine i izazvao je brojne oštre reakcije u Italiji, Evropskoj uniji, ali i cijelom svijetu. Migranti su bili u izuzetno teškoj situaciji, gladni i bolesni, a Salvini im je zatvorio sve italijanske luke i ostavio ih danima na otvorenom moru.

Tužilaštvo se nije oglasilo povodom odluke senatskog odbora koju mora potvrditi ili odbaciti cijeli Senat u roku od 60 dana.

Italijanski mediji javljaju da će, kako sada stvari stoje, Senat podržati odluku svog organa.

No, fokus je sada na pokret 5 zvijezda, vodeću koalicionu stranku, koja je svoje utemeljenje objasnila i potrebom da se ukine imunitet i političari, kao i svi drugi pred zakonom odgovaraju za svoje akcije.

Sada su djelovali suprotno toj proklamaciji i izazvali oštre reakcije posebno kod svojih pristalica.

Jedna od partiji bliskih novina u Italiji u redakcijskom komentaru odluku 5 zvijezda da podrže Salvinija nazvala je "ne samo pogrešnom već i samoubilačkom".

Pobunili su se i niži funkcioneri ove stranke. Oni su čak zatražili da se održi vanredni kongres stranke i smijeni njen predsjednik.

- Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio) stranku je za vrlo kratko vrijeme pretvorio u čudovište - poručio je utjecajni vijećnik Palerma i visoki funkcioner 5 zvijezda Ugo Forelo (Forello).

Komentari

NA VRH