VAŠINGTON

SAD uvele nove sankcije Madurovim saradnicima

Pozvali i na zamrzavanje sredstava državne naftne kompanije PDVSA

Zatvorena granica Venecuele. Arhiv

Srna

1.3.2019

SAD su uvele nove sankcije Venecueli, usmjerene protiv šest zvaničnika vlade povezanih sa venecuelanskim predsjednikom Nikolasom Madurom, saopšteno je iz američkog Ministarstva finansija. 

Ministarstvo se u saopštenju poziva na borbu u vezi sa isporukom humanitarne pomoći, za šta krivi šest sadašnjih i bivših sigurnosnih zvaničnika, koji su, kako se navodi u dokumentu, spriječili da humanitarna pomoć dođe do naroda u Venecueli.

- Uvodimo sankcije članovima Madurovih sigurnosnih snaga, kao odgovor na nasilje koje je za osudu, tragična stradanja i nesavjesno spaljivanje hrane i lijekova namijenjenih bolesnim i gladnim ljudima u Venecueli - izjavio je ministar finansija SAD Stiven Mnučin (Steven Mnuchin), nakon što je usljed nasilja prošlog vikenda blokiran ulaz humanitarne pomoći u latinoameričku zemlju.

On je dodao da će SAD nastaviti da postupa protiv Madurovih lojalista, koji "produžavaju patnju žrtava humanitarne krize koju je izazvao predsjednik Venecuele".

Ovo je druga grupa sankcija koje je Vašington ove sedmice uveo Karakasu, nakon što su u ponedjeljak, 25. februara, uvedene mjere protiv državnih guvernera povezanih sa Madurom.

Vašington je 25. februara pozvao i na zamrzavanje sredstava državne naftne kompanije PDVSA.

Sankcije Vašingtona blokiraju sva sredstva koja sankcionisana lica kontrolišu u SAD i zabranjuju američkim kompanijama da sa sarađuju na bilo koji način ili vrše novčane transakcije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.