SVIJET

Pakistan oslobodio zarobljenog pilota

Uprkos tome, Indija ostaje na "visokom stanju pripravnosti"

Abinandan Vartaman. Agencije

Avaz.ba

1.3.2019

Pakistanske vlasti pustile su na slobodu Abinandana Vartamana (Abhinandan Varthaman), pilota zarobljenog u srijedu, nakon što se njegov MiG-21 srušio u dio Kašmira koji je pod kontrolom Pakistana, javlja BBC.

Pakistanski premijer Imran Kan (Khan) jutros je objavio kako će Indiji vratiti njenog pilota, u "znak mira".

Uprkos puštanju Vartamana, indijske vlasti još su na oprezu. Indijski vojni komandant Surinder Sing Bahal (Singh) rekao je jučer na konferenciji kako Indija ostaje na "visokom stanju pripravnosti" i da je "u potpunosti spremna reagirati na bilo kakvu provokaciju Pakistana."

- Puštanje pilota pokazuje da smo spremni raditi na smirivanju situacije - rekao je pakistanski ministar vanjskih poslova Šah Mehmud Kureši (Shah Mehmood Qureshi). 

Podsjetimo, napetost između dvije zemlje počela je rasti nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojem je 14. februara poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga za koji je odgovornost preuzeo Džaiš-e-Muhamed (Jaish-e-Mohammed - JeM), baziran u Pakistanu.

Indija je nakon toga ovog utorka izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv JeM-a, što je dodatno zategnulo odnose dviju nuklearnih sila zbog Kašmira, oko kojeg se već neko vrijeme spore, a Pakistan je u srijedu, kao odgovor na indijski zračni napad, srušio dva indijska aviona unutar zračnog prostora svoje zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.