MOLDAVIJA Nije ni shvatala šta joj se događa

Šokantna ispovijest: Tata me silovao dok je mama mrtva pijana ležala na podu

Policija i socijalni radnici ovakve priče čuju svakodnevno u svim zemljama svijeta

Avaz.ba
07.03.2019 08:27

Plakala i preklinjala ga da prestane

Foto: Ilustracija

Kada joj se to prvi put dogodilo, Karina je imala devet godina. Bila je gola i upravo se počela oblačiti u svojoj sobi nakon tuširanja. Vrata njene sobe su se otvorila. 

Bio je to njen pijani otac koji je upao unutra, gurno je prema krevetu, a onda je počeo pipati i šaptati: "Ako nekome kažeš, ubit ću te!" 

Karina nije ni shvatala šta joj se događa, osim što joj je bilo jasno da joj je otac nasilnik koji ju je opet napao. 

Kada joj se majka vratila kući iz bolnice, gdje je išla primiti antibiotike za tuberkulozu s kojom se borila, upitala je supruga zašto mu je šlic na hlačama otvoren, te zbog čega je kćerka skoro gola i plače u krevetu. 

Pijani muž je odgovorio da nema pojma. Karina danas ima 14 godina i za ''Daily Beast'' je ispričala kako joj je život do danas izgledao kao beskraj ispunjen mučenjem, silovanjem i torturama.

- Naučila sam čuvati tajnu, naučila sam šutjeti o ocu koji me silovao. Svaki put kad me silovao, bio je pijan, a ja sam plakala i preklinjala ga da prestane. I moja majka je bila pijanica koja ništa nije čula. Otac je često do krvi znao pretući moju majku ispred mene i mojih dvoje braće i starije sestre - rekla je Katarina.

Policija i socijalni radnici ovakve priče čuju svakodnevno u svim zemljama svijeta, ali u Moldaviji su puno više uobičajene nego bilo gdje drugo. 

To su priče koje reflektiraju očajno stanje u društvu koje je na rubu kolapsa, u kojem je porodično nasilje normalno, kao i trgovina ljudima.

- Karinin otac nije bio pedofil. On je ruina od osobe, školski primjer potpuno propale ličnosti i čovječnosti. Karinina majka je povremeno vidjela kako njen suprug siluje njihovu kćerku, ali nije nikada zvala policiju. Policiju nisu zvali ni članovi porodice niti njeni učitelji u školi - kaže psihologinja Lidija Gorceag (Lidia), koja radi s Karinom.

Prošle je godine njen otac konačno osuđen. Dobio je kaznu od 18 godina zatvora. Karinu su razdvojili od majke alkoholičarke i smjestili su je u sklonište koje je privremeni smještaj za još 500 žrtava, što je dvostruko veći broj od broja žrtva godinu ranije. S Karinom je i djevojčica od 13 godina.

Od 2000. godine Međunarodna organizacija za migracije u Moldaviji zabilježila je 3.244 žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima.

Komentari

NA VRH