SVIJET

Kineski predsjednik stigao u Italiju, planira potpisati važan sporazum

U petak će se sastati sa premijerom, a u subotu sa predsjednikom Italije

Dolazak predsjednika Kine. AFP

index.hr

21.3.2019

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) doputovao je u Rim, na početku trodnevnog posjeta Italiji tokom kojeg bi trebao potpisati sporazum koji će uvesti Italiju u njegov golemi infrastrukturni projekt "Jedan pojas, jedan put".

Unatoč američkom protivljenju, Italija koja je zainteresirana za nove izvozne sporazume kojima želi dati poticaj gospodarstvu, postat će prva od zemalja Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) koja će se priključiti tom projektu, novom Putu svile vrijednom više milijardi eura.

Si bi se trebao u petak sastati s italijanskim predsjednikom Serdžiom Matarelom (Sergio Mattarello), a u subotu potpisati memorandum o razumijevanju s premijerom Đuzepeom Konteom (Giuseppe Conte). Nakon toga, otputovat će u Palermo.

Očekuje se da će tokom posjeta Italiji biti potpisano više od 30 sporazuma u vrijednosti do 7 milijardi eura, uključujući o otvaranju luka Trst i Đenova kineskim kontejnerskim brodovima.

- Mi smo u srcu Mediterana, a Kinezi su posvuda u regiji osim ovdje - kazao je jedan italijanski dužnosnik uoči Sijeve posjete. 

Najave o potpisivanju sporazuma dovele su do nezadovoljstva i unutar italijanske vlade i među italijanskim saveznicima, a posebno je zabrinut Vašington gdje je Vijeće za nacionalnu sigurnost zatražilo od Rima da ne daje legitimitet kineskom infrastrukturnom projektu.

- Suradnja s Kinom na tom projektu izbor je čisto ekonomske i trgovinske prirode, posve u skladu s našom pozicijom u Sjevernoatlantskom savezu i Evropskoj uniji - poručio je uoči dolaska kineskog predsjednika italijanski premijer. 

Naglasio je ipak da luke moraju ostati italijanske, pozivajući italijansku vladu da ne dopusti da se ponovi primjer grčke luke Pirej koju je 2016. kupio kineski div u pomorskom prijevozu Cosco.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.