FENOMENI

Uhapšeni El-Bašir nije najdugovječniji lider: Pogledajte ko jeste

Riječ je o okrutnim vladarima, nemilosrdnim prema protivnicima i neistomišljenicima

Lista najdugovječnijih lidera. BBC

S. N.

11.4.2019

Predsjednik Sudana Omar el-Bašir, koji je svrgnut vojnim udarom, tom je zemljom vladao cijelih 29 godina! No, nije "najdugovječniji" vladar današnjice.

Britanski javni servis BBC donio je spisak 10 trenutnih vladara s najdužim stažom. Na prvom mjestu je predsjednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obijango Nguema Mbasogo. Na vlast je došao 1979. godine vojnim udarom kojim je s predsjedničke pozicije smijenio vlastitog ujaka. Otad je čvrsto na čelu ove male afričke države.

Iza njega je još jedan afrički lider. Paul Bija (Biya) Kamerunom vlada već 36 godina!

Slijedi ga predsjednik Ugande Joveri Museveni (Yoweri), s mandatom koji traje već 33 godine.

"Tek" na petom mjestu je El-Bašir, s 29 godina na mjestu predsjednika Sudana.

Idris Debi Itno (Idriss Deby), predsjednik Čada, mogao bi "nadživjeti" svog smijenjenog sudanskog kolegu, pa i još neke od lidera. Rođen 1952. godine, nakon serije pobuna od kojih je neke poveo i protiv samog sebe, od 1990. je šef države. I uvjerljivo pobjeđuje na svim izborima u Čadu.

Eritreja je relativno mlada država, nastala otcjepljenjem od Etiopije. Njen predsjednik već 25 godina je Isaijas Afverki (Isaias Afwerki).

U galeriji dugih vladara je i jedan Evropljanin. Aleksandar Lukašenko već 24 godine na čelu je Bjelorusije. Ova zemlja nije jedinstvena samo po tome kada je Stari kontinent u pitanju. Ona je i jedina evropska država u kojoj je legalna smrtna kazna i ona se uredno izvršava. Najčešće se osuđenik na najstrožiju kaznu objesi!

Poput Lukašenja, Emomali Rahmon Tadžikistanom vlada, također, 24 godine. U tom periodu preživio je krvavi sedmogodišnji građanski rat koji je odnio 100.000 života, pokušaj atentata i tri vojna udara. I dalje je čvrsto u predsjedničkom sedlu. 

Denis Sasou Ngueso (Sassou Nguesso) vraća nas opet na afrički kontinent. On je na čelu Konga već 21 godinu. Kao i gotovo svi ostali u ovom društvu, na vlast je došao nakon krvavih borbi i od 1997. godine drži se funkcije.

Lista se završava s Hunom Senom, liderom Kambodže. Ni po čemu se ne razlikuje od svojih prethodnika. Na vlast je došao nakon krvavih sukoba, optužuje ga se za rasipništvo i hedonizam u privatnom životu te autokratiju i okrutno postupanje prema potčinjenima i protivnicima. 

Sasvim tipičan diktator iz društva najdugovječnijih čelnika. Jedino što je u svoj rodni list naredio da se upiše drugi datum. Ne, nije se "podmladio". Rođen je, naime, 5. avgusta 1952. godine, a naredio je da se upiše da je na svijet došao 4. aprila 1951. godine. Izgleda da nema živog svjedoka koji bi mogao objasniti takvu odluku...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.