PRIZNANJA

Fotografija uplakane djevojčice na američkoj granici osvojila prestižnu nagradu

Mor je fotografirao agente američke granične policije u noći bez mjesečine 12. juna prošle godine u dolini Rio Grande

Nagrađena fotografija. Džon Mur

Avaz.ba

12.4.2019

Potresna fotografija djevojčice koja bespomoćno plače dok njenu majku i nju privode na američkoj granici, osvojila je prestižnu nagradu "World Press Photo".

Žiri je rekao da fotografija Džona Mura (John Muir), snimljena nakon što su majka Sandra Sančez (Sanchez) i njena ćerka Janela iz Hondurasa ilegalno prešle američku granicu, prikazuje "drukčiju vrstu nasilja, onu psihološku". 

Fotografija malene uplakane djevojčice objavljena je širom svijeta i izazvala javni protest zbog kontroverzne politike Vašingtona da razdvoji hiljade migranata i njihove djece.

- Američki zvaničnici kasnije su rekli da Janela i njena majka nisu bile među razdvojenim porodicama, ali je javno negodovanje "rezultiralo promjenom politike predsjednika Donalda Trampa (Trump) u junu prošle godine - rekli su iz žirija. 

Mor je fotografirao agente američke granične policije u noći bez mjesečine 12. juna prošle godine u dolini Rio Grande, kada su naišli na skupinu ljudi u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

Vidio sam strah na njihovim licima, u njihovim očima - rekao je Mur u intervjuu američkom državnom javnom radiju ubrzo nakon toga.

U trenutku kad su službenici tražili njihova imena, Mur je uočio Sandru Sančez i njenu malu djevojčicu koja je počela jecati kada ju je njena mama spustila kako bi je granični policajci mogli pregledati.

- Spustio sam se na koljena i uspio snimiti nekoliko fotografija tog trenutka - rekao je Mur koji već deset godina pokriva američko-meksičku granicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.