ZANIMLJIVO

Mihail Gorbačov kandidat na izborima u Indoneziji

Pošto je ustanovio da ne može mnogo učiniti za životnu sredinu odlučio je da se okuša u politici

Mihail Gorbačov. Telegraf

Avaz.ba

13.4.2019

Mihail Gorbačov (Mikhail Gorbachev) kandidat je za zastupnika na parlamentarnim izborima u Indoneziji slijedeće sedmice, ali nije riječ o posljednjem sovjetskom vođi već o čovjeku koji je po njemu dobio ime. 

Mihail Gorbačov Dom (32) puno je ime  Indonežanina koji se takmiči za mjesto parlamentarnog predstavnika na izborima 17. aprila. 

Stručnjak za životnu sredinu rođen je 1986. godine u vrijeme kada je sovjetski vođa vodio Perestrojku, pokret reformi u svrhu modernizacije tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Priznaje da je za njegovo ime više zaslužna neodlučnost nego privrženost njegovih roditelja sovjetskom vođi. 

- Moji su roditelji bili uvjereni da će dobiti kćerku, pa kad sam se ja rodio zatekao sam ih nespremne, jer nisu pripremili ime za dječaka - objasnio je.

Sedam dana nakon njegovog rođenja roditelji su naišli na ime Gorbačova u dnevnom listu i odlučili se za isto. 

- Moj otac je pomislio kako je to ime super, jer je ime vođe utjecajnog Sovjetskog Saveza pa su me tako nazvali - ispričao je indonezijski Gorbačov.

Pošto je ustanovio da ne može mnogo učiniti za životnu sredinu odlučio je da se okuša u politici kako bi imao veći manevarski prostor. 

- Shvatio sam da treba politički da se angažiram da bih sproveo svoje ideje u praksi. Mislim da mi je ime prednost, ako mi zaborave lik, ime neće sigurno - objasnio je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.