VRIJEDNOSTI

Pogledajte koje su umjetnine sačuvane iz Notr Dama

Pariska gradonačelnica An Idalgo zahvalila je na Twitteru svim osobama koje su formirale “ljudski lanac“ da bi spasile nezamjenjive umjetnine

Avaz.ba

16.4.2019

Spašene umjetnine - Avaz
Katedrala - Avaz
Spašene umjetnine - Avaz
Spašene umjetnine - Avaz
Dnevni avaz

Vatrogasci, policija i svećenici sinoć su riskirali živote kako bi spasili neprocjenjivo historijsko blago i vjerske relikvije koje su se nalazile u katedrali Notr Dam, koju je zahvatio stravičan požar.

Pariska gradonačelnica An Idalgo (Anne Hidalgo) zahvalila je na Twitteru svim osobama koje su formirale “ljudski lanac“ da bi spasile nezamjenjive umjetnine, uključujući i relikviju za koju katolici vjeruju da je kruna od trnja koja je bila položena na Isusovu glavu.

- Kruna od trnja, tunika svetog Luja i nekoliko drugih relikvija te umjetnina sada su na sigurnom - napisala je gradonačelnica.

Otac Furnije (Fournier), kapelan pariskih vatrogasaca, rekao je novinarima da je otišao u goruću katedralu da bi spasio oltarski sakrament i krunu od trnja.

U crkvenoj riznici neprocjenjivih umjetničkih djela i vjerskih relikvija nalazila se kruna od trnja, za koju se tvrdi da je stavljena na Isusovu glavu prije nego što je razapet, komad križa na kojem je navodno umro i čavao od raspeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.