SVIJET

U Venecuelu stigla prva isporuka humanitarne pomoći Crvenog križa

Česti prekidi električne energije onemogućavaju upotrebu aparata za dijalizu i skenera

Avaz.ba

16.4.2019

Prva isporuka Crvenog križa stigla je u utorak u Karakas i bit će raspodijeljena bolnicama u kojima vladaju hronične nestašice, a humanitarna pomoć predmet je borbe između predsjednika Niolasa Madura (Nicolas) i njegovog protivnika Huana Gvajda (Juana Guaido) koji se proglasio predsjednikom i podržavaju ga zapadne zemlje.  

Kutije medicinske opreme i lijekova obilježene kraticom Međunarodnog pokreta Crveni križ i Crveni polumjesec su istovarene iz aviona u kamione. Bit će podijeljene raznim bolnicama zemlje, saopćeno je.

Česti prekidi električne energije onemogućavaju upotrebu aparata za dijalizu i skenera.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, četvrtini od 30 miliona Venecuelaca treba hitna pomoć. Prema izvještaju organizacije, oko 3,7 miliona osoba pothranjeno je i najmanje 22 posto djece mlađe od pet godina hronično je neuhranjeno.

Krajem marta Međunarodni savez Crvenog križa naveo je da je spreman od polovine aprila rasporediti pomoć za 650.000 osoba.

Venecuelski Crveni križ želi izbjeći svako politiziranje uspjeha humanitarne pomoći u utorak.

To će biti jako teško jer je humanitarna pomoć u centru političke borbe između predsjednika Nikolasa Madura i opozicionog vođe Huana Gvajda koji se za privremenog predsjednika proglasio 23. januara. Gvajda je od tada priznalo pedesetak zemalja, među kojima su Sjedinjene Države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.