SVIJET Nove jedinice imale bi ulogu podrške

Očekuje se da Pentagon pošalje još 300 vojnika na granicu sa Meksikom

Nužno kako bi se izvršili zadaci poput pružanja obroka, pravne pomoći i prijevoza

Fena

Foto: Fena


Pentagon je danas saopćio da bi na granicu sa Meksikom mogao da pošalje oko 300 dodatnih vojnika koji će biti u direktnom kontaktu s migrantima.

Čarls Samers (Charles Summers), glasnogovornik američkog sekretara za odbranu Patrika Šanahana (Patrick Shanahan), izjavio je danas da se očekuje od Šanahana da odobri prijedlog, koji je sačinjen kao odgovor na poziv Ministarstva unutarnjih poslova za dodatnu vojnu pomoć, navode agencije.

Nove jedinice imale bi ulogu podrške kao što su vožnja autobusa s pritvorenim migrantima i pružanje obroka njima. To bi uključivalo i pružanje podrške pravnicima zaposlenim u američkom ministarstvu odbrane u procesuiranju slučajeva pritvorenih migranata.

Trenutno se na granici sa Meksikom nalazi oko 2.900 aktivnih vojnika i oko 2.000 pripadnika Nacionalne garde.

Samers je rekao da bi prijedlog koji se razmatra uključivao "amandman" na sadašnju politiku izbjegavanja kontakta s migrantima. To bi bilo nužno kako bi se izvršili zadaci poput pružanja obroka, pravne pomoći i prijevoza.

- Imamo stanice za graničnu patrolu gdje su (doslovno) preplavljene migrantima, pa iz tog razloga ističemo činjenicu da ćemo imati neke od naših vojnika koji će dijeliti obroke i stoga će doći u kontakt s migrantima - rekao je Samers.

Više o temi SAD

NEVJEROVATNO
Farmerica pronašla tele s dvije glave
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na