SVIJET

Skandinavski piloti u štrajku: Otkazano 1200 letova, blokirano 110.000 putnika

Vlasti ne pristaju na uvjete

Screenshot

Avaz.ba

28.4.2019

Avionska kompanija "Scandinavian Airlines SAS" objavila je danas da je otkazano 1213 letova u ponedjeljak i utorak, što će pogoditi dodatnih 110.000 putnika jer se nastavlja štrajk pilota koji nisu zadovoljni radnim uvjetima.

Ukupno je oko 280.000 putnika od petka pogođeno prekidom pregovora između partnera. U ponedjeljak će biti otkazano 667 letova i 546 u utorak, navela je kompanija u saopćenju.

Tim štrajkom više od 1400 pilota u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj zahvaćena je većina domaćih letova, kao i evropskih i međukontinentalnih letova kompanije "SAS".

Predsjednik udruženja pilota Ravaz Nermani (Rawaz Nermany) rekao je da trenutno strane ne pregovaraju i dodao za švedsku agenciju TT da "SAS" treba pokazati želju za pregovorima.

Vlasti ne pristaju na uvjete

Švedska konfederacija prometnih kompanija navela je da ne može prihvatiti povećanje od 13 posto plaća koliko traže piloti, s obzirom na već visoke plaće od 8766 eura mjesečno. Glavni zahtjev pilota je promjenjivo radno vrijeme, a ne plaća. 

"SAS" je posljednjih godina pokrenuo nekoliko programa štednje kako bi poboljšao svoju profitabilnost nakon što je 2012. zamalo bankrotirao.

Ako "SAS" popusti zahtjevima pilota, uskoro će biti u deficitu i trebat će se boriti za preživljavanje, rekao je glavni analitičar danske banke Sidban Jakob Pedersen (Sydban).

U prvom tromjesečju 2019. kompanija je zabilježila veće gubitke zbog negativnih učinaka tečaja i povišenja cijena goriva. "SAS" ipak očekuje dobit na godišnjoj razini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.