POTEZI

Trampova administracija postigla dogovor s vojskom Venecuele

ABC piše da zvaničnici Bijele kuće nisu znali šta se dešavalo u utorak u Karakasu

Nikolas Maduro

Avaz.ba

3.5.2019

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) postigla je dogovor s vojskom Venecuele da Nikolas Maduro (Nicolas) bude uhapšen tokom pokušaja državnog udara ove sedmice, piše španski list ABC.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz Državnog vijeća sigurnosti SAD, španski list navodi da je Vašington, kako se čini, postigao dogovor sa ministrom odbrane u Venecueli Vladimirom Padrinom Lopezom.

Agencije navode kako je Padrino, uz još nekoliko ministara i generala, prihvatio nacrte sporazuma koje je predložio samoproglašeni predsjednik Venecuele Huan Gvajdo (Juan Guaido).

U predloženi plan uključeno je raspisivanje novih izbora u Venecueli u roku od mjesec, kao i priznavanje lidera opozicije Gvajda za zakonitog i privremenog šefa države.

Sporazum je, navodno, trebao biti potpisan u vojnoj bazi "La Karlota" u Karakasu, gdje je Gvajdo u utorak, 30. aprila, pozvao vojsku i građane da se pridruže pokušaju smjene predsjednika Madura.

ABC piše da zvaničnici Bijele kuće nisu znali šta se dešavalo u utorak u Karakasu, dok pojedini izvori vjeruju da je državni udar omeo Padrino, koji se "predomislio u posljednjem trenutku".

Maduro se jučer sastao s visokim vojnim zvaničnicima i poručio im da se suprotstave svakom ko "kuje zavjeru".

Ceremoniji je prisustvovalo 4.500 vojnika, a Padrino je ponovo potvrdio privrženost oružanih snaga "vrhovnom komandantu i jedinom predsjedniku" Nikolasu Maduru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.