SVIJET Saopćenje u javnost otišlo greškom

Stejt department uklonio izjavu o presudi u Crnoj Gori: Ambasada SAD bez komentara

Antena M
11.05.2019 15:14

''Foreign policy'' u tekstu u kojem piše o odlasku državnog sekretara Majka Pompea (Mike) u Rusiju navodi da je jedna od stvari koje je Stejt depertment uradio kako bi ''ublažio'' odnose SAD i Rusije i uklanjanje saopćenja u vezi s presudom u slučaju pokušaja terorizma u Crnoj Gori.

Podsjetimo, u saopćenju portparola Stejt departmenta Morgan Ortagus navedeno je: 

- Sudska presuda u Crnoj Gori, kojom su dvojica oficira ruske GRU (vojne obavještajne agencije) proglašena krivim za pokušaj terorizma, jasna je pobjeda vladavine prava, koja je razotkrila drski pokušaj Rusije da podrije suverenitet jedne nezavisne evropske nacije. Otkad je osujećen pokušaj puča na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016., koji je podržala Rusija, Crna Gora je poduzela važne korake ka integraciji u transatlantsku porodicu, naročito priključenjem NATO-u u junu 2017. - navodi se u saopćenju portparola Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Međutim, na linku gdje je bilo saopćenje sada ga nema.

"Foreign policy" piše da je saopćenje otišlo u javnost 'greškom'.

Državni sekretar Majk Pompeo (Mike) to je uradio jer je navodno želio ublažiti borbene tonove s Moskvom uoči predstojeće posjete Rusiji.

Izjava je slučajno objavljena u četvrtak popodne. Pompeova kancelarija je uputila odmah naređenje da saopćenje ne bude objavljeno. Međutim ,birokratske službe su već završile posao. Ubrzo nakon što je objavljeno, brzo i ''tiho'' je povučeno sa sajta Stejt departmenta.

Pompeo se priprema za posjetu Rusiji sljedeće sedmice kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.  

U vezi s povlačenjem saopćenja Ambasade SAD u Podgorici nije imala komentar.

Tagovi

Ambasada SAD

Komentari

NA VRH