SVIJET

Pompeo doputovao u iznenadnu posjetu Briselu: Razgovarao sa zvaničnicima Alijanse

Nuklearni sporazum sa Iranom potpisan 2015. godine sa Iranom

Arhiv

I.K./Avaz.ba

13.5.2019

Američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo doputovao je danas u iznenadnu posjetu Briselu kako bi se sastao sa kolegama iz Velike Britanije, Njemačke i Francuske, koje su potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom. One  žele da se sporazum održi nakon što su se Sjedinjene Američke Države iz njega povukle. 

Podsjetimo, nuklearni sporazum su 2015. godine sa Iranom potpisale Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Kina, Rusija i SAD. Prošle godine iz ovog sporazuma povukao se američki predsjednik Donald Tramp (Trump), a nedavno je i Iran najavio djelimično povlačenje. 

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je kako evropski lideri imaju rok od 60 dana da pronađu način da Iran zaštite od američkih sankcija ili će Teheran početi sa obogaćivanjem uranija na nivou koji omogućava proizvodnju atomskog naoružanja. 

Podsjetimo, Tramp je pokušao izolirati Iran ograničavajući izvoz njegove nafte nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma, a u posljednje vrijeme jača i vojnu prisutnost u Zaljevu kako bi pojačao pritisak na Teheran.

Istovremeno, Evropska unija, iako dijeli neke neke američke brige s Iranom, pored ostalog, i zbog umiješanosti u sirijski sukob, i dalje podržava nuklearni sporazum, ističući da je u to njenom sigurnosnom interesu. 

Razgovarao sa zvaničnicima Alijanse

Specijalni predstavnik Stejt departmenta za Iran Brajan Huk izjavio je danas kako je Pompeo otkazao odlazak u Moskvu i da je otišao u Brisel.

- Iran je sve veća prijetnja i sve ukazuje na to da će sastanak u Sočiju biti održan na vrijeme. Državni sekretar je želio govoriti o detaljima koje smo i ranije javno spominjali. Mislimo da Iran treba razgovarati, a ne prijetiti - naglasio je Huk. 

U razgovorima sa zvaničnicima NATO-a tokom sastanka u Briselu Pompeo je objavio informacije o prijetnjama od Irana.








Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.