ŠOKANTNO

Skandal u Austriji, procurio tajni snimak: Štrahe nudi povlastice nećaki ruskog milijardera

B92

18.5.2019

Javnost  u Austriji je uzburkao snimak na kojem austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz - Christian Strache) navodnoj nećaki ruskog oligarha za finansijsku podršku nudi povlastice. Štrahe je inače, saveznik lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika

Radi se o snimku napravljenom 24. jula 2017. godine na Ibici, na kojem se vide Štrahe i njegov potpredsjednik stranke Johan Gudenus (Johann) kako sjede i razgovaraju s navodnom nećakom ruskog milijardera koja tvrdi da želi da kupi udio visokotiražnog bečkog dnevnika "Kronen Zeitung".

Pod naslovom "Može li se kupiti austrijski vicekancelar?" snimak je objavio njemački magazin "Spiegel", čiji je tim, zajedno sa ekipom "Sueddeutsche Zeitung" istražio nedjeljama šte se dešavalo spomenute večeri na Ibici, prenosi B92. 

Štrahe i Gudenus su upali u "istraživačku zamku“, koja im je postavljena u obliku navodne nećake ruskog milijardera koja je tvrdila da želi da investira 250 miliona eura u Austriji, i to ne preko banke, i legalno, što je njen pratilac u više navrata rekao na snimku.

Druženje u vili trajalo je šest sati i čitav skup je snimljen kamerama.

Navodna Ruskinja je obećala da će podržati finansijski FPO, a sastanak je održan za vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Austriji. 

Štrahe i Gudenus su obećali da će joj, ako Ruskinja pomogne stranci finansijski da pobijedi na izborima, omogućili brojne državne poslove koje aktuelno dobija koncern Štrabag.

Iako je žena u više navrata navela da se radi o "ilegalnom novcu", Štrahe i Gudenus nisu prekinuli razgovor, što je bila klopka u koju su upali.

Štrahe je čak objasnio da finansijske donacije Ruskinja ne treba da da direktno partiji, već preko jednog udruženja, što su navodno isto činili i drugi podržavaoci sa puno novca.

S tim u vezi on je spomenuo i vlasnika kompanije “Glok” Gastona Gloka, firmu "Novomatik", ali i tajkuna Renea Benkoa, što su spomenuti u međuvremenu demantirali.

Ovaj video zatekao je FPO na pogrešnoj nozi, a koalicioni partner Narodna partija (OVP) i njen šef kancelar Sebastian Kurz najavili su za danas iznošenje svog stava.

Video snimak mogao bi izazvati težak potres u FPO, ali i raspad koalicije.

Politički ova afera mogla bi označiti kraj ere Štrahea na čelu FPO, koju bi, u slučaju njegove ostavke mogao preuzeti Norbert Hofer, koji je na prošlim predsjedničkim izborima ostvario zapažen rezultat.

Na drugoj strani Kurz bi mogao odlučiti, da spriječi da ova afera utječe na popularnost njegove partije, da ide na prijevremene izbore.

Pošto će afera imati veliki utjecaj na imidž FPO, a trenutno je i Socijaldemokratska partija (SPO) u dubokoj krizi, mogao bi osvojiti i apsolutnu moć i riješiti se koalicionog partnera.

OVP i Kurz u svim istraživanjima javnog mijenja jasno vode, a u slučaju prijevremenih izbora samo bi mogli dalje jačati kod birača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.