SVIJET

Novi ministri u prijelaznoj vladi Austrije položili zakletvu

Van der Belen je poseban akcenta stavio na EU

Avaz.ba

22.5.2019

Novi ministri u prijelaznoj vladi Austrije položili su danas zakletvu, a u njoj se, na mjestima koja su ostala upražnjena poslije povlačenja članova iz redova Slobodarske partije Austrije (FPÖ), nalaze sada stručnjaci.

U novoj, prijelaznoj austrijskoj vladi ministarstvo odbrane vodi vojno lice, zamjenik načelnika generalštaba vojske Austrije, generalpukovnik Johan Luif (Johann), koji je, inače, bio u međunarodnim misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Njega je, kao i druge eksperte - visoke državne službenike, predložio kancelar Sebastian Kurz.

Ministar odbrane je iskusan vojnik, zamjenik načelnika generalštaba i šef Direkcije u generalštabu.

U prijelaznoj vladi su i bivši predsjednik višeg suda Ekart Rac (Eckart Ratz), koji je na mjestu ministra unutarnjih poslova, šef socijalnog resora bit će Valter Pultner (Walter Pöltner), blizak opozicionoj SPO, a šefica austrijske kontrole leta Valeri Hakl (Valerie Hackl) je na čelu ministarstva infrastrukture i saobraćaja, dok će ministarstvo sporta i državne uprave voditi Juliane Bogner Štraus (Strauß), koja je već na dužnosti kao ministrica za pitanje žena, a vicekancelar Hartvig Leger (Hartwig Löger) je postao ministar finansija.

Na mjestu šefice diplomatije ostala je Karin Knajsl (Kneissl), koja je došla u vladu preko FPÖ-a, ali ne kao članica, već kao nezavisni kandidat.

Predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen (Alexander Van der Bellen), pred polaganje zakletve novih ministara, ukazao je da zbog vanredne situacije u kojoj se nalazi zemlja želi da novim članovima vlade da nekoliko savjeta i smjernica.

- Podsjetio bih vas na šta se oslanja demokratija. Demokratija znači traženje većina uz zaštitu manjina, zbog čega je potreban stalni dijalog, uspostavljanje povjerenja i spremnost na kompromis u cilju zajedničke dobrobiti. Demokratija ne znači nametanje svog stava. Politika je zanat koji zahtijeva poštovanje prema drugima - rekao je austrijski predsjednik.

Van der Belen je poseban akcent stavio na EU.

- Ujedinjena Evropa je najbolja ideja. Nemojte to zaboraviti i dajte doprinos toj ideji kako bi Austrija imala konstruktivnu ulogu u EU i aktivno učestvovala u potrebnim reformama - poručio je on.

Austrijski parlament u ponedjeljak će održati vanrednu sjednicu posvećenu aferi koja je dovela do pada vlade, to jest snimcima koji su se pojavili u javnosti na kojima se vidi kako doskorašnji vicekancelar i lider FPÖ-a Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) jednoj navodnoj nećakinji ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.