UKRAJINA

Pokrenut postupak protiv Porošenka zbog zloupotrebe položaja

Pronevjereno više od 220 miliona eura, a odgovorna osoba, ukoliko se ustanovi krivica, može biti kažnjena zatvorom od pet i osam godina

Petro Porošenko

Srna

22.5.2019

Kancelarija specijalnog tužioca za korupciju u Ukrajini pokrenula je krivični postupak protiv bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka (Poroshenko) i niza drugih visokih zvaničnika zbog zloupotrebe položaja, saopćeno je iz ove kancelarije.

U saopćenju koje je objavljeno na Facebook stranici kancelarije, navodi se da je donesena odluka o pokretanju krivičnog postupka i da su podaci ubačeni u registar istraga pred suđenje.

Postupak je pokrenut u vezi s imenovanjem zvaničnika kompanije "Centrenergo", koja je jedan od vodećih proizvođača električne energije u Ukrajini, javljaju agencije.

Iz kancelarije ističu da su zvaničnici i članovi savjeta za posmatranje u kompaniji, kao i zvaničnici ukrajinskog fonda državne imovine i tijela državne vlasti iskoristili svoj položaj i status da podijele ključne pozicije u upravnom odboru i savjetu za posmatranje u kompaniji "Centrenergo" da bi izvršili pronevjeru sredstava kompanije u kojem država ima kontrolni udio.

U saopćenju se dodaje da se sumnja da je pronevjereno više od 220 miliona eura, a odgovorna osoba, ukoliko se ustanovi krivica, može biti kažnjena zatvorom od između pet i osam godina, kao i zabranom obavljanja dužnosti na pojedinim funkcijama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.