EVROPSKI IZBORI

Francuska ekstremna desnica u prednosti nad Makronovom strankom

Francuski predsjednik označio je izbore kao bitku između protumigrantskih nacionalista i proevropskih "progresivaca" koje on predstavlja

Le Pen i Makron uoči posljednje direktne debate 3. maja

Index.hr

23.5.2019

Prema anketama, tri dana uoči izbora, raste podrška birača kandidatima krajnje desne stranke Marine Le Pen, ali i kandidatima stranke predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macrona).

Nacionalno okupljanje, stranka Marine Le Pen, osvojit će najviše glasova na izborima za Evropski parlament prema istraživanju koje je provela agencija "OpinionWay" za novine "Les Echos", objavljenom danas.

Rejting Nacionalnog okupljanja porastao je za jedan posto na u zadnje vrijeme rekordnih 25 posto.

Makronova stranka Republiko, naprijed (LREM) je prema prijašnjim anketama zaostajala za Nacionalnim okupljanjem jedan postotni bod, a prema novom istraživanju mogu računati na 23 posto glasova.

Polarizacija između Nacionalnog okupljanja i Makronove stranke pogodila je manje stranke, poput tradicionalno jake desno centrističke stranke Republikanci, čiji je rejting pao za jedan postotni bod te iznosi 13 posto.

Makron, koji posljednjih dana sudjeluje u kampanji, označio je izbore kao bitku između protumigrantskih nacionalista i proevropskih "progresivaca" koje on predstavlja.

Kandidati nekoć dominantnih stranaka desnog i lijevog centra gube podršku, a kandidati socijalista, koji su bili na vlasti do 2017., prema anketama dobivaju samo šest posto.

Istraživanje je pokazalo da interes za evropske izbore raste s približavanjem izbora te da bi odaziv mogao biti veći nego na prethodnim izborima.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.