ODLUKE

Mađarski premijer: Austrijski model je gotov, prelazim na italijanski

Izjava je uslijedila osam dana nakon što je austrijski vicekancelar Štrahe podnio ostavku na funkcije poslije objave tajno snimljenog videa

Viktor Orban

Fena

27.5.2019

Mađarski premijer Viktor Orban, koji traži partnere među desnim evropskim populistima, okrenuo je leđa diskreditiranom čelniku austrijske Slobodarske stranke (FPOe) Hajnc-Kristijanu Štraheu (Heinz-Christian Strache) i sada za saradnju preferira italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija (Matteo), prenose agencije.

- Austrijski model je gotov. Prelazim na italijanski - izjavio je Orban.

Izjava je uslijedila osam dana nakon što je austrijski vicekancelar Štrahe podnio ostavku na funkcije poslije objave tajno snimljenog videa koji pokazuje kako je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku podršku svojoj stranci.

Video je snimljen 2017. godine, a pojavio se nekoliko dana prije evropskih izbora.

Orban je srdačno primio Štrahea u Budimpešti dvije sedmice prije skandala. Tada je istakao „austrijski model“, savez između konzervativne Narodne stranke kancelara Sebastiana Kurza i FPOe-a, koji bi trebao poslužiti kao model za saradnju između konzervativaca iz Evropske pučke stranke (EPP) i Salvinijevih populista.

- No, s padom vladajuće koalicije u Austriji „austrijski model“ je prošlost - kazao je Orban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.