BRISEL

Počeli neformalni razgovori o imenima kandidata za pozicije u institucijama

Odluka u junu na glavnom samitu EU

Lj. S./ Avaz.ba

28.5.2019

Započeo je nezvanični samit evropskih lidera u Briselu, na kome će zvaničnici razgovarati o kandidatima za ključne pozicije u institucijama Evropske unije.

Uoči samita, novinarima se obratila njemačka kancelarka Angela Merkel te kazala kako i dalje podržava Manfreda Vebera (Weber), vodećeg kandidata konzervativaca, Evropske narodne stranke (EPP), za poziciju predsjednika Evropske komisije.

Dodale je da će pregovori o tome biti nastavljeni i narednog mjeseca, tačnije 20. i 21. juna, kada će biti održan glavni samit EU.

A da se Evropa treba hitno posvetiti određenim problemima i izazovima, uključujući i klimatske promjene, smatra predsjednik Francuske Emanuel Makron (Macron).

- Prioritet je jačanje Evropske ekonomije, a potrebne su i određene promjene u oblasti odbrane, imigracija i sigurnosti granica - kazao je Makron.

Njegov favorit za poziciju predsjednika Evropske komisije je, kako kaže, iskusni i pouzdan kandidat, ipak o imenu nije htio govoriti.

- Danas ne želim govoriti o imenima. Želim se fokusirati na projekte, prioritete i kriterije - dodao je Makron.

Dva dana nakon evropskih izbora, čelnici zemalja članica Evropske unije sastaju se danas u Briselu. Glavne teme razgovora su rezultati izbora i raspodjela ključnih pozicija unutar institucija EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.