EVROPA

Neslaganje Berlina i Pariza u vezi s Junkerovim nasljednikom

Danas neće biti izabran predsjednik Evropske komisije

Makron i Merkel. Arhiv

Avaz.ba

28.5.2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) nisu se saglasili u vezi s imenovanjem kandidata za novog predsjednika Evropske komisije.

Merkel je po dolasku na današnji sastanak lidera EU u Briselu rekla kako podržava njemačkog poslanika Manfreda Vebera kao sljedećeg predsjednika Evropske komisije, dok je Makron kao odgovarajuće kandidate naveo evropskog komesara za konkurentnost Margaret Vestager (Margrethe), glavnog pregovarača EU za Brexit Mišela Barnijea (Michel Barnier) i vodećeg kandidata evropskih socijalista i demokrata Fransa Timermansa (Timmermans).

Premijer Luksemburga Ksavijer Betel (Xavier Bettel) izjavio je na početku sastanka da danas neće biti odabran predsjednik Evropske komisije, već da su se lideri okupili kako bi uspostavili balans nakon izbora za Evropski parlament.

Holanski premijer Mark Rute (Rutte), koji također važi za kandidata za jednu od vodećih pozicija u EU, izjavio je da je na današnjem sastanku bitan "sadržaj, a ne pojedinci", te da su se lideri sastali zbog usaglašavanja u vezi sa političkim prioritetima u narednom periodu, kao što su klimatske promjene, ekonomija i migracije.

Trenutni predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) vršit će ovu funkciju do 31. oktobra.

Izbori za Evropski parlament održani su u 28 zemalja članica EU od 23. do 26. maja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.