POSJETE

Papa u Rumuniji pozvao na zajedništvo u ''novoj fazi historije''

AFP

Fena

31.5.2019

Papa Franjo rekao je u petak u rumunskoj predsjedničkoj palači Kotrokeni da se mora stvoriti saradnja između političkih, ekonomskih, društvenih i duhovnih snaga "kako bi se suočile s problemima ove nove faze u historiji".   

- U cilju suočavanja s problemima u ovoj novoj fazi historije, nalaženja odgovarajućih rješenja i odgovarajuće sile koja bi ih provela, moramo osnažiti pozitivnu saradnju između političkih, ekonomskih, društvenih i duhovnih snaga. Neophodno je da se okupe i predlože da se ne odustaje od najplemenitije vokacije države - da bude zabrinuta za zajedničko dobro svog naroda - izjavio je papa Franjo.

- Zajednički rad kao način stvaranja historije zahtijeva od nas plemenitost i da odustanemo od nečega iz vlastite vizije kako bismo stvorili harmoniju koja bi nam omogućila da napredujemo ka zajedničkom cilju. To je temelj plemenitosti. Tako se inkluzivno društvo može izgraditi - kazao je.

Papu Franju pozdravio je danas u predsjedničkoj palači Kotrokeni u Bukureštu rumunski predsjednik Klaus Iohanis, uz najviše vojne počasti na ceremoniji na trgu Marinesku.

- Ovo je divan i značajan dan - izjavio je Iohannis uoči dolaska Pape, prenosi rumunska novinska agencija Agerpres.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.