GRČKA

Poraz Ciprasa: Siriza na lokalnim izborima pobijedila u samo jednom regionu, desničari slavili u 12

E. Ma. / Avaz.ba

3.6.2019

Grčki premijer Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) priznao je poraz kandidata njegove vladajuće stranke Siriza u drugom krugu lokalnih izbora u toj državi, rekavši da čovjek "mora znati kako pobijediti, ali i prihvatiti poraz".  

On je sinoć čestitao pobjednicima iz opozicione Nove demokratije, ukazujući da bi između dvije strane mogao postojati zajednički stav o nekim pitanjima.

- Sada ujedinjujemo svoje snage za majku svih bitaka, a to su parlamentarni izbori - dodao je Cipras.

S druge strane, lider opozicione Nove demokratije Kirijakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis), čija je stranka pobijedila u skoro u svim regionalnim jedinicama i ključnim općinama, rekao je da rezultati drugog kruga lokalnih izbora najavljuju "drugi korak" ka velikim političkim promjenama u Grčkoj. 

Ovo je drugi izborni poraz Aleksisa Ciprasa i njegove stranke Siriza, nakon prošlosedmičnog poraza na izborima za Evropski parlament, kada je osvojio skoro 10 posto manje glasova u odnosu na opozicionu Novu demokratiju.

U drugom krugu lokalnih izbora u Grčkoj u 12 od 13 regiona, kao i u većini gradova pobijedili su kandidati koji su imali podršku konzervativne opozicione Nove demokratije.

Za gradonačelnika Atine izabran je Kostas Bakojanis iz Nove demokratije osvojivši 65 posto glasova, na osnovu 98 posto prebrojanih glasova. 

Na izborima u Solunu, drugom po veličini gradu u Grčkoj, pobjedu je odnio Konstantinos Zervas, koji je u prvom krugu bio drugoplasirani. Zervas je nastupao kao nezavisan kandidat, prenosi ANA.

Iako je bilo nekoliko izuzetaka, poput rezultata u Solunu, Nova demokratija potvrdila je poziciju kao vodeća stranka i favorit na prijevremenim parlamentarnim izborima 7. jula.

Cipras je najavio da će podnijeti zahtjev predsjedniku Grčke, nakon okončanja drugog kruga lokalnih izbora, za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj, koji će, kako je najavio portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, biti održani 7. jula.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.