MASAKR

Sudanske snage sigurnosti upale u kamp i ubile najmanje 35 demonstranata

To je najnasilniji događaj otkad je u junu zbačen sudanski predsjednik Omar Al- Bašir

Sudan: Ubijeno 35 demonstranata. AFP

Index.hr

4.6.2019

Sudansko Tranzicijsko vojno vijeće (TMC) povlači sve prethodne dogovore s glavnom opozicionom koalicijom, a izbori će se održati unutar 9 mjeseci, objavilo je to tijelo putem televizije nakon što su sudanske snage sigurnosti upale u kamp u glavnom gradu Kartumu i pritom usmrtile najmanje 35 ljudi.

General pukovnik Abedl Fatah al-Burhan (Fattah)  kazao je kako je opozicija jednako odgovorna za neuspjeh oko postizanja sporazuma te da će se izbori održati unutar devet mjeseci.

Dotad će državom vladati tranzicijska vlada, a nakon izbora će se vlast predati onome koga izabere narod, dodao je al-Burhan i poručio kako će istražiti nasilne događaje.

Pri upadu sudanskih snaga sigurnosti u demonstrantski kamp poginulo je barem 35 ljudi, a najmanje 116 ih je povrijeđeno, otkrili su liječnici povezani s oporbom. 

To je najnasilniji događaj otkad je u junu zbačen sudanski predsjednik Omar Al- Bašir (al-Bashir). Hiljade mladih stražare u kampu ispred ministarstva odbrane, gdje je žarišna tačka protuvladinih protesta koji su počeli u decembru. 

Jutros se u nekoliko četvrti u Kartumu i dalje čula pucnjava, otkrili su svjedoci za" Reuters".

Demonstranti su optužili TMC za pokušaj razbijanja kampa, nazvavši akciju "masakrom". Vojno vijeće poručilo je kako su za cilj imali "neposlušne" skupine u susjednom području.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.