SVIJET

Broj poginulih u neredima u Sudanu porastao na 101: Demonstranti odbacili poziv na pregovore

SAD i EU pozvale su na hitnu obustavu upotrebe sile

BBC

Avaz.ba

5.6.2019

Centralni komitet ljekara Sudana (CDC) objavio je da je broj poginulih u intervenciji sudanske vojske u glavnom gradu Hartumu porastao na 101, a povrijeđeno ih je na stotine. Prema izjavama ljekara jučer je iz rijeke Nil izvučeno 40 tijela i odvezeno na nepoznatu lokaciju. Samo dan prije, sigurnosne snage upale su među ljude koji se već sedmicama okupljaju ispred vojnog sjedišta u Hartumu. 

Podsjetimo, do eskalacije nasilja došlo je nakon što su sudanske snage započele akciju čišćenja platoa ispred Generalštaba na kojem je smješten glavni demonstrantski kamp. Organizatori višesedmičnih protesta i očevici tvrde da je vojska upotrijebila prekomjernu silu kako bi rastjerala mirne demonstrante, a koršteno je, kako tvrde, i vatreno oružje. 

Istovremeno, Prelazno vojno vijeće (TMC) odbacilo je navode da pokušava rastjerati demonstrante. 

Inače, kamp je postao žarište sudanskog protestnog pokreta, nakon što je u aprilu zbačen dugogodišnji vladar Omar al-Bashir, a prelaznu upravu preuzela vojska. Od tada građani pozivaju generale da predaju vlast civilnoj upravi.

Treba napomenuti i da su lideri protesta u Sudanu apsolutno odbili ponudu vojske za bezuvjetni nastavak pregovora.

Inače, vlasti SAD i EU pozvale su na hitnu obustavu upotrebe sile nad demonstrantima i smirivanje situacije.

Podsjetimo, nakon višemjesečnih antivladinih protesta, vojska Sudana je u aprilu svrgnula predsjednika Omara al- Bašira (Bashira), koji je vladao tom afričkom zemljom od 1989. godine. Vojska je osnovala Prelazno vojno vijeće koje bi trebalo upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine. Opozicija se protivi vladavini TMC-a i traži hitno formiranje civilne vlasti.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.