NEVJEROVATNO

Historičarka godinama pisala o 22 žrtve holokausta, pa svojom izjavom šokirala javnost

Posao centra Jad Vašem je da u Izraelu sakuplja dokumentarnu građu o svim Jevrejima koji su dali svoje živote

Mari Sofi Hingst. timesofisrael.com

L.Đ./Avaz.ba

6.6.2019

Porodična historija jevrejske porodice u kojoj su 22 osobe stradale kao žrtve Holokausta – to je godinama bila tema blogerke čije su objave pratile hiljade ljudi. Sada je otkriveno da je sve izmišljeno.

- Posao centra Jad Vašem je da u Izraelu sakuplja dokumentarnu građu o svim Jevrejima koji su dali svoje živote, koji su se borili i pobunili protiv nacističkog neprijatelja i njegovih pomagača. Njihova imena i njihove uspomene treba ovjekovječiti - piše na samom vrhu centralnog izraleskog spomenika žrtvama Holokausta.

Formular može svako da nađe na internetu i poštom ili digitalno pošalje u Izrael. Postavlja se pitanje o imenu, mjestu stanovanja i zanimanju sa ciljem da se održi kultura sjećanja i da se barem jednom dijelu od oko šest miliona žrtava Holokausta da identitet. 

U septembru 2013. godine formular je ispunila i Mari Sofi Hingst (Marie Sophie Hingst) iz Njemačke – ali se pritom nije držala istine. Tako ova historičarka sa doktoratom, koja živi u Irskoj, u formularu tvrdi da je veći dio - 22 člana - njene porodice izgubilo život u Holokaustu. Magazin "Spiegel" u svom nedavno objavljenom izvještaju navodi da je ova priča - izmišljena.

"Spiegel", nakon istraživanja u gradskom arhivu Štralzunda piše da Hingst potiče iz jedne protestantske porodice. Njen deda navodno nije bio zarobljenik u koncentracionom logoru Aušvic, kako ona navodi, već protestantski sveštenik.

Ni za preostalu 21 navodnu žrtvu Holokausta u arhivi nije bilo moguće naći tragove - ni u digitalnoj zbirci Međunarodnog servisa za traženje nestalih, ni u spomen-arhivi Aušvica, ni u knjizi sjećanja Saveznog arhiva za žrtve nacionalsocijalističkog protjerivanja Jevreja u Njemačkoj, piše "Spiegel". 

No, Mari Sofi Hingst je širila svoju fiktivnu porodičnu priču na različite načine: u predavanjima jevjerskoj zajednici, u njenom blogu "Read on my dear, read on" (blog ima skoro 240.000 redovnih čitalaca, trenutno ga nije moguće otvoriti, vjerovatno zbog aktuelnog povoda), u razgovorima sa studentima.

Reakcija Mari Sofi Hingst na otkrića je bila iznenađujuća: ona je preko svog advokata magazinu "Spiegel" saopćila da su tekstovi na njenom blogu "zahtijevali značajnu mjeru umjetničke slobode". "Ovdje je riječ o literaturi, ne o novinarstvu ili historiografiji." Uz to ona nije "ni u jednom trenutku" u "okviru tekstova sa realnim podacima o svojoj porodičnoj historiji širila neistine". Doduše ona, kako je naveo advokat, "listu od 22 osobe iz zaostavštine njene bake" jeste predala Jad Vašemu, ali je sama nije provjerila.

Slučaj Mari Sofi Hingst nije jedini u kojem se izvlači korist iz historije Jevreja tokom Drugog svjetskog rata - bilo da je riječ o finansijskim razlozima ili kako bi se privukla pažnja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.