LUKSEMBURG

Sastanak ministara EU o izazovima zapošljavanja

Sutra sastanak ministara. Arhiv

Lj.S/ Avaz.ba

11.6.2019

Prvi ministarski sastanak Evropske unije i zapadnog Balkana u oblasti zapošljavanja i socijalnih pitanja bit će održan sutra u Luksemburgu, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

Kako je rečeno, cilj sastanka, za koji se očekuje da će se od sada održavati svake godine, jeste razmjena stavova u pogledu izazova u oblasti zapošljavanja i socijalnih reformi koje se provode zarad dobrobiti svih građana regiona.

Dodaje se da će neke od tema razgovora u Luksemburgu biti i razmjena iskustava kada je riječ o integraciji nedovoljno zastupljenih grupa na tržištima rada i usklađivanju obrazovanja i potreba tržišta rada.

Sastanak ministara EU i zapadnog Balkana u oblasti zapošljavanja i socijalnih pitanja organizirali su Evropska komisija, Rumunija, kao trenutno predsjedavajuća članica Vijeća EU, te Finska i Hrvatska, kao buduće predsjedavajuće članice.

Ministarski sastanak bit će ispraćen i konferencijom koja će sutradan, 13. juna, također u Luksemburgu, okupiti institucije EU, predstavnike vlada, civilno društvo i socijalne partnere kako bi razgovarali o njihovoj ulozi i doprinosu razvoju i implementaciji politike zapošljavanja i socijalne politike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.