TRŽIŠTE Kompanija će biti vraćena u privatno vlasništvo

Francuski milijarder kupio "Sotheby's" za 3,7 milijardi dolara

U trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umjetnina

Fena
18.06.2019 08:35

"Sotheby's": Patrik Drahi novi vlasnik

Foto: AFP

Telekomunikacijski milijarder Patrik Drahi (Patrick) kupio je aukcijsku kuću "Sotheby's" za 3,7 milijardi dolara.

Kompanija, koja je na Njujorškoj berzi bila 31 godinu, sada se, nakon problematičnog razdoblja, vraća u privatno vlasništvo.

Francuski poduzetnik, kolekcionar umjetnina i osnivač telekomunikacijske firme "Altice", kupio je "Sotheby's" u trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umjetnina. Aukcijska kuća "Christie's", protivnik "Sotheby'sa", u vlasništvu je također francuske porodice Pino (Pinault).

Nakon što je finansijska kriza pogodila to tržište, "Sotheby's" se suočio s velikim troškovima i napadima investitora iz hedž fondova, Dana Leba (Loeb) i Mika Megvajera (Mick McGuire). Lebova firma "Third Point" je drugi najveći ulagač s 14 posto udjela.

Poznati trgovac umjetninama Leb pozdravio je prodaju i rekao da cijena opravdava vrijednost koju su uvidjeli kada su prvi put investirali u "Sotheby's" te je ona nagrada dugogodišnjim ulagačima poput firme "Third Point" koja je vjerovala u potencijal te aukcijske kuće.

Aukcijsko tržište oživjelo je u novembru 2017., kada je slika "Salvator Mundi", dugo godina izgubljena slika Leonarda da Vinčija (Leonardo da Vinci), a koju je naručio francuski kralj Luj XII, prodana u Njujorku za rekordnih 450,3 miliona dolara. 

Komentari

NA VRH