TRŽIŠTE

Francuski milijarder kupio "Sotheby's" za 3,7 milijardi dolara

U trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umjetnina

"Sotheby's": Patrik Drahi novi vlasnik. AFP

Fena

18.6.2019

Telekomunikacijski milijarder Patrik Drahi (Patrick) kupio je aukcijsku kuću "Sotheby's" za 3,7 milijardi dolara.

Kompanija, koja je na Njujorškoj berzi bila 31 godinu, sada se, nakon problematičnog razdoblja, vraća u privatno vlasništvo.

Francuski poduzetnik, kolekcionar umjetnina i osnivač telekomunikacijske firme "Altice", kupio je "Sotheby's" u trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umjetnina. Aukcijska kuća "Christie's", protivnik "Sotheby'sa", u vlasništvu je također francuske porodice Pino (Pinault).

Nakon što je finansijska kriza pogodila to tržište, "Sotheby's" se suočio s velikim troškovima i napadima investitora iz hedž fondova, Dana Leba (Loeb) i Mika Megvajera (Mick McGuire). Lebova firma "Third Point" je drugi najveći ulagač s 14 posto udjela.

Poznati trgovac umjetninama Leb pozdravio je prodaju i rekao da cijena opravdava vrijednost koju su uvidjeli kada su prvi put investirali u "Sotheby's" te je ona nagrada dugogodišnjim ulagačima poput firme "Third Point" koja je vjerovala u potencijal te aukcijske kuće.

Aukcijsko tržište oživjelo je u novembru 2017., kada je slika "Salvator Mundi", dugo godina izgubljena slika Leonarda da Vinčija (Leonardo da Vinci), a koju je naručio francuski kralj Luj XII, prodana u Njujorku za rekordnih 450,3 miliona dolara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.