REAKCIJE

Senatori žestoko napali Trampa: Umjesto da vrati naše vojnike, on želi novi rat s Iranom

Tramp: Na udaru kritika u SAD. AFP

Srna

21.6.2019

Senatori iz Demokratske stranke kritizirali su američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) zbog eskalacije tenzija s Iranom nakon što je dnevnik "New York Times" objavio da je on odobrio pa potom poništio naređenje za ciljane udare.

Senatorica Elizabet Voren (Elisabeth Vorren) iz države Masačusets, koja je kandidat za predsjednika SAD na izborima naredne godine, objavila je na društvenoj mreži Twitter tekst i kritizirala Trampa zbog povlačenja iz sporazuma sa Iranom postignutog 2015. godine.

- Tramp je obećao da će naše vojnike vratiti kući. Umjesto toga, on se povlači iz funkcionalnog dogovora i podstiče novi, nepotreban sukob. Nema opravdanja za daljnju eskalaciju krize i trebamo se povući s ivice rata - navela je Voren u poruci.

Senator Kris Marfi (Chris Murphy) iz Konektikata i koji je u Komitetu za vanjske poslove američkog Senata, također je kritizirao politiku Trampa prema Iranu neposredno nakon sinoćnjeg objavljivanja članka "New York Timesa". 

Prema njegovom mišljenju, Amerika je u sporu s Iranom na osnovu Trampovog izbora jer je on ispred diplomatije stavio eskalaciju i bez ikakve zamisli kako da se izvuče iz krize koju je pokrenuo.

Prema pisanju lista, Tramp je odobrio napade na Iran nakon što je Teheran oborio američku bespilotnu letjelicu kod svoje obale. Teheran tvrdi da je letjelica bila u njihovom zračnom prostoru, a američki zvaničnici da je oborena u međunarodnom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.